IKT

Turbobredbånd på Svalbard

FØRST UTE: Svalbardingene får nå tilbude om verdens raskeste DSL-teknologi, VDSL. Markedssjef Kjellrunn Røyrøy i Telenor Svalbard er stolt over å kunne levere tre tjenester over samme kabel. Med en Modem/koblingsboks og smartkort er kunden påkoblet de tjenestene hun betaler for.
FØRST UTE: Svalbardingene får nå tilbude om verdens raskeste DSL-teknologi, VDSL. Markedssjef Kjellrunn Røyrøy i Telenor Svalbard er stolt over å kunne levere tre tjenester over samme kabel. Med en Modem/koblingsboks og smartkort er kunden påkoblet de tjenestene hun betaler for. Bilde: VESLEMØY NESTVOLD
Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
23. mai 2005 - 10:41

Longyearbyen: Helt frem til 1975 var det kun 2 linjer som sørget for kontakt via telex og telefon til Svalbard.

Først i 1986 ble videokasetter med opptil ukesgamle nyheter fra fastlandet, erstattet med direkteoverført TV.

Men tross sen innføring av teknologi tidligere: Denne måneden får svalbardingene tilbud om verdens mest avanserte tele- og dataløsninger når TriplePlay offisielt åpnes. Da kan beboerne i Longyearbyen få både digital-tv (tv over DSL), høyhastighets internett (VDSL)og telefoni i en kabel. Telenor Svalbard har drevet prøvedrift i en måneds tid og er fornøyd så langt.

Venter på IP

Med tre tjenester over en linje trenger kunden bare et smartkort, samt en SetTopBoks med fjernkontroll, for å svitsje mellom tjenestene. Smartkortet programmeres avhengig av hva du har betalt for - om du ønsker alle tjenestene eller kun TV. Per i dag er det ikke mulig med IP-telefoni på Svalbard.

- Vi krever ikke at kunden skal ha fasttelefon for å levere Triple-Play, forteller markedsjef Kjellrunn Røyrøy i Telenor Svalbard.

Full pakke koster mellom 7-800,- kroner per måned.

Live Telelab

Fiberkabelen som i fjor ble lagt fra Andøya og tvers over Barentshavet til Svalbard, har gjort Longyearbyen til Telenors fremste telelab.

Alle de rundt 1800 beboerne i Longyearbyen bor nemlig i en radius av 2 kilometer fra telesentralen.

I tillegg er det en ung befolkning med stort behov for datatjenester som bor i byen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.