IT

Turbo-3G til distrikts-Norge

28. mars 2008 - 14:06

Telenor vil ha myndighetenes velsignelse til å bruke det gamle GSM-nettet til 3G. Det må til for at Norge skal få mobilt bredbånd med tilstrekkelig kapasitet over hele landet.

Bakgrunnen for Telenors iver er at EU nå anbefaler at det åpnes for et slikt teknologiskifte som på fagspråket kalles ”refarming”.

— Når konsesjonen for digital mobiltelefoni ble gitt på slutten av 80-tallet var det ingen som hadde 3G og mobilt bredbånd i tankene. Da var det tale som gjaldt den gangen. Nå er det tale over alt og det som vokser hurtig er bruken av mobilnettene som datanett. Det fungerer jo selvfølgelig bra i GSM-nettet også gjennom EDGE, men det er først og fremst i 3G-nettet det blir fart i sakene. Det kan oppgraderes til 14,4 Mbit/s i løpet av noen år; sier dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen.

Ulempen med 3G i dag er at det bruker 2,1 GHz bærefrekvens, mens GSM benytter 900 og 1800 MHz. Det gjør at 3G signalene har betydelig kortere rekkevidde enn på 900 MHz og det må bygges basestasjoner mye tettere for å få den nødvendige dekningen. Det er ikke noe problem i byer og tettsteder, men i store deler av Norge er det for lite befolkningsgrunnlag til å forsvare enn full 3G-utbygging på 2,1 GHz.

— I de samme områdene har vi kapasitet til overs i 900 MHz-båndet. Ved å bruke en del av denne frekvensområdet til 3G oppnår vi stor økning i kapasiteten uten at det koster veldig mye. Det er først og fremst folk i distriktene og i hytteområder som vil få glede av denne teknologien, sier Amundsen.

Telenor tror de skal være i gang med implementeringen allerede inneværende år om tillatelsen kommer fort, men det vil nok gå flere år før 3G er i utstrakt bruk på 900 MHz.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.