T2

Tungvektere reiser lett

Elizabeth B. KjønøElizabeth B. Kjønø
24. mars 2008 - 14:16

- Utstyret har vært en ting vi har tenkt veldig mye på, helt fra starten. Jeg er veldig opptatt av hvordan det påvirker arbeidet, sier Ronny Kristoffersen, bedre kjent som Ronny i Nils og Ronny, stjernene fra NRKs serie Walkabout, en av de friskeste satsingene den trauste kanalen har gjort det siste tiåret.

Har slept på for mye

Ronny har dratt tonnevis av opptaksutstyr verden rundt. Det gjør at han setter pris på det som er lite.

- Vi så fordelen av å reise lette på utstyr. Det ga oss bedre opptak. Vi var ute etter å filme situasjonene slik de er. Det er vanskelig hvis man skal rigge til utstyr. Sonys VX1000 hadde akkurat kommet på markedet da vi startet. Et slikt måtte vi ha, konstaterte han.

Etter innkjøp av den høyt skattede DV-cam-en bega team Nils og Ronny seg til Cuba for å lage TV.

Først uten lydmann

- Vi hadde ingen kontrakt. Vi visste at vi ville lage en reisedokumentar. Det ville mange andre også, så vi måtte vise hva vi mente. Vi laget et timesprogram fra Cuba, sendte det til NRK og fikk kontrakt med en gang. VX 1000 var nesten for bra. Nå kan jo alle filme, men også den slags kameraer krever at man kan komposisjon. Dessuten ville vi aldri kommet inn på Cuba med et lass med utstyr. Vi reiste som vanlige turister. Da så også NRK virkelig fordelen ved DV-cam-ene. Vi var de første som ville reise uten lydmann. Det blir for mye folk, og det forstyrrer produksjonen. Nils sier at vi aldri skal ha større crew enn det som får plass i en 2-seters sportsbil. Det er en grei regel.

Kloden rundt

Siden har det gått slag i slag for de to globetrotterne. Walkabout-produksjonen har foruten Cuba brakt dem til USA, Zimbabwe, Skottland, USA og nå til slutt Irland, hvor de reiste landet rundt med 10 euro hver.

- Nils hadde solgt inn prosjektet til kona med argument om at han kom til å gå ned i vekt, men faktum er at han gikk opp, og dessuten kom vi hjem med penger i lomma.

Kameraene vokser

Siden har gutta fortsatt med å sverge til lette kameraer.

- Vi har bare fulgt linja til Sony videre med PD 150 og nå et HDV-kamera fra Sony. 21 tror jeg det heter. (Vi tror han mener Z1, red.anm.)

Han mener å se en tendens til at de små kameraene vokser i størrelse etter hvert som de skal spekkes med all mulig teknologi.

- Det er ikke alltid en fordel, mener han.

Har nye planer

Ronny vil ikke gi noen detaljer om Nils og Ronnys neste produksjon.

- VI jobber med å utvikle flere konsepter. Det blir ikke nødvendigvis en ny Walkabout, men noe i spennet mellom alvor, substans og humor blir det temmelig sikkert, avslutter han.

Det som er helt bombesikkert er at hele crewet vil få plass i 2-seters sportsbil.Bildetekster:Arash Taheri (foto)

(Foran dartskiven)

Ronny Kristoffersen med et par suvenirer han har plukket opp på sine Walkabout-reiser. Henholdsvis Osama bin Laden og George Bush i fingerdukker.(på datarommet)

Kameraet er det viktigste utstyret for Ronny og Nils i deres produksjoner. Om dataskjermene er gamle og klumpete er det ikke så nøye. – Vi fikk nylig en ny datamaskin. Jeg merker stor forskjell til det bedre. Om skjermene er gamle er ikke så nøye, sier Ronny.(bilder: SONY_VX1000.JPG, dsrpd150_z.jpg, Z1J.jpg)

Fra SD til HD. På noen få år har Nils og Ronny gått fra stort til middels til lite kamera, og samtidig fra vanlig til høy oppløsning.Oppslag: fra Arash. ellers: vektløse.JPG FILIPPINENE.JPG NR lene bil.jpg* eller IMG_0025.JPG

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.