ONS

Tungt skum for Valhall

Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
15. aug. 2008 - 11:58

Stavanger/Forus: Hovedsentralen for skumanlegget som skal sikre at en eventuell brann slokkes raskt på den nye Valhall-plattformen ruver i den lille montasjehallen hos Fire Protection Engineering (FPE) på Forus utenfor Stavanger.

Med sin aggressive røde farge og ikke minst store dimensjoner er det et imponerende stykke arbeid som er gjort av bedriften. Med dimensjonene 18 x 4 x 3 meter og en vekt på 26 tonn tar anlegget opp det meste av plassen.

– Det er heller ikke helt enkelt å få det ut av hallen. Vi må modifisere bygget for å få det til, forteller administrerende direktør Stein Madland i FPE.Omvendt rekkefølge

En av de store utfordringene da brannsikringssystemet ble bygget, var å få tak i materialer til rett tid. Alle rør og ventiler er laget i titan.

– Vi fikk problemer med hovedrøret for vannforsyningen. Det medførte at vi måtte endre montasjerekkefølgen. Det vi normalt starter med, måtte installeres til slutt. Med list og lempe fikk vi slisset røret på plass i bunnen etter at alt annet var montert, forteller prosjektleder Erik Bentsen.Tok tid

Madland og hans medarbeidere arbeidet i ett år for å få kontrakten med BP.

– Vi hadde et nært samarbeid med både BP og Mustang Engineering i Houston da vi utarbeidet spesifikasjoner og design for systemet, før vi endelig fikk aksept for vårt tilbud, sier Madland.

Han legger til at gjennom det nære samarbeidet med BP, fikk de også kontrakt for å levere tilsvarende systemer for Skarv.Til Nederland

Systemet består av fordelingssentral for skumanlegg og vannspray hvor vann og skummateriale blandes. Videre leverer FPE 20 hydranter og 22 slangetromler for brannbekjempelse om bord på Valhall. Opprinnelig var dette to kontrakter, men ble underveis slått sammen til én kontrakt.

Anlegget skal monteres av Heerema Fabrication Group, på deres fabrikasjonsverksted i Zwijndrecht i Nederland, hvor både den nye produksjonsplattformen og kraftstasjonen blir bygget.Total leveranse

FPE har utviklet seg sterkt siden en beskjeden start i 2001. De leverer brannslokkingsutstyr både i Norge og internasjonalt, blant annet til White Rose i Canada. I fjor ble selskapet kjøpt opp av Bjørge.

– Det gir oss flere muligheter. Etter at de anskaffet oss, kan de tilby komplette brannvannsystemer inklusive pumper, ventiler og instrumentering. Totalleveranser er viktig i de nye FPSO-markedene, sier Madland.

Les mer om: