Tungt marked for pelletsfyring

(Bilde: ESPEN LEIRSET)
GIR VARME: I denne sentrale fyrkjelen på skolen i Inderøy brenner flammen som varmer opp skole, samfunnshus og administrasjonsbygg. Driftsleder Jan Haugen (til venstre) og vaktmester Hallgeir Bue inspiserer anlegget. (Bilde: ESPEN LEIRSET)
BILLIG BRENSEL: Pellets er CO2-nøytralt og gir rimeligere varme enn både strøm og olje. Driftsleder Jan Haugen i Inderøy kommune sparer både miljøet og ti øre per kilowattime med bioenergi. (Bilde: ESPEN LEIRSET)
FYLLES OPP: Inderøy kommune betaler for hver kilowattime. Investering av anlegg, vedlikehold og pellets er inkludert i denne prisen. (Bilde: ESPEN LEIRSET)
INSPISERER PELLETSANLEGG: Inderøy kommunes satsing på pellets vekker interesse hos naboene. Her er driftsleder Petter Winge (til høyre) fra Frosta kommune på besøk hos kollega Jan Haugen i Inderøy kommune. Til venstre vaktmester Hallgeir Bue. (Bilde: ESPEN LEIRSET)
GIR VARME: I denne sentrale fyrkjelen på skolen i Inderøy brenner flammen som varmer opp skole, samfunnshus og administrasjonsbygg. (Bilde: ESPEN LEIRSET)
  • energi

Mange store fyringsanlegg kan gå over til pellets, men forsatt har kun et fåtall gjort det.

– Vi solgte bare ti anlegg i Trøndelag i fjor, sier prosjektleder Kjell Morten Staberg i NordEnergi.

Dette utgjorde om lag halvparten av det norske markedet for store forbrenningsanlegg for pellets i fjor.

– Vi lever fortsatt i en verden hvor det offentlige og store byggeiere satser på strøm og olje, sier Staberg med en viss fortvilelse. Kraftkrisen i trøndelagsregionen og politiske signaler burde bidra til at pellets fikk et solid løft.

Enova er heller ikke fornøyd med utviklingen:

– Overgangen går ikke fort nok, men vi ser at en del kommuner begynner å få økt fokus på bioenergi etter hvert som de opplever høyere strømregninger, sier seniorrådgiver Viggo Iversen i Enova til Teknisk Ukeblad.Ikke rush

Til tross for at pellets både er billigere og mer miljøvennlig enn andre varmekilder, uteblir kjøperushet. Enova tror det skjer en endring i markedet nå med høyere energipriser.

– Det har tatt tid å bli vant med helt andre og høyere energipriser. Dette er flere i ferd med å ta innover seg. I tillegg må pellets være like tilgjengelig som olje og strøm, sier Iversen.

Enova vil øke satsingen for å få flere til å gå over til pelletsfyring og annen bioenergi. Hadde politikerne hatt like stort trøkk på bioenergi som på gass, ville ikke Midt-Norge hatt et energiproblem, har administrerende direktør Eli Arnstad i Enova uttalt til Dagens Næringsliv.Vurderer fabrikk

Dagens marked for pelletsfyring er stort sett offentlige bygg, men Staberg i NordEnergi jobber for å komme inn i det private næringsmarkedet.

– Vi har ikke nådd inn på dette markedet, men dette er veien å gå framover. Det er et ukjent alternativ for mange, så det er et langt lerret å bleke, sier Staberg til Teknisk Ukeblad.

NordEnergi henter i dag pellets fra Gudbrandsdalen, men opplyser at de vil bygge pelletsfabrikk i Midt-Norge hvis markedsgrunnlaget kommer på plass.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen har tidligere varslet at regjeringen vil satse kraftig på bioenergi. Mange ble skuffet over at revidert statsbudsjett ikke inneholdt noen føringer på dette. Teknisk Ukeblad får imidlertid opplyst fra Olje- og energidepartementet at regjeringens satsing på bioenergi blir lagt fram i løpet av våren.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå