SAMFUNN

Tungregning for 50 millioner

11. aug. 2000 - 02:13

– Med dette blir Norge igjen synlig på verdenskartet innen tungregning. Målet er å ha en interessant ressurs i europeisk sammenheng. Kombinert med kompetansen som finnes hos partnerne i konsortiet, håper vi at de nye anleggene både skal få stor verdi for norsk næringsliv, og gi oss en infrastruktur for vitenskapelig arbeid på den internasjonale arena, sier prosjektlederen, professor Bjørn Hafskjold, ved NTNU.

Det var etter en anbudsrunde i vår at Silicon Graphics AS (SGI) ble valgt til å levere neste generasjon tungregnemaskiner for installasjon ved NTNU i perioden 2000–2003. NTNU leder tungregneprosjektet NOTUR, med finansiering fra Norges forskningsråd (ca. 50 prosent), og fra partnerne i et konsortium med de andre universitetene, Statoil, Sintef, Det norske meteorologiske institutt (DNMI), ViewTech ASA og Telenor som medlemmer.

Valget av SGI, som er kjent for visualisering og tungregning, passer godt i forhold til den erfaringen brukerne allerede har. Det finnes nå store SGI-maskiner ved Universitetet i Bergen og ved Sintef Petroleumsforskning. Overgangen fra CrayT3E, som er installert ved NTNU, er forholdsvis enkel. (kas)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.