IKT

Tungregning for 50 millioner

Den største maskinen blir antakelig den kraftigste i Skandinavia, mer enn 20 ganger kraftigere enn de største anleggene i Norge i dag.

– Med dette blir Norge igjen synlig på verdenskartet innen tungregning, sier prosjektleder Bjørn Hafskjold , som er professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Vi skal ha en interessant ressurs i europeisk sammenheng. Kombinert med den kompetansen som finnes hos partnerne i konsortiet, håper vi at de nye anleggene både skal få stor verdi for norsk næringsliv, og gi oss en infrastruktur for vitenskapelig arbeid på den internasjonale arena.

Konsortium

Etter en anbudsrunde i vår fikk Silicon Graphics AS (SGI) kontrakten på å levere neste generasjon tungregnemaskiner for installasjon ved NTNU i perioden 2000-2003. NTNU leder tungregneprosjektet Notur . Norges forskningsråd står for halvparten av finansieringen. Et konsortium med de andre universitetene, Statoil, SINTEF, Det norske meteorologiske institutt (DNMI), ViewTech ASA og Telenor som medlemmer betaler resten.

Valget av SGI, som er kjent for visualisering og tungregning, passer godt i forhold til den erfaring som brukerne har allerede. Det finnes allerede store SGI-maskiner ved Universitetet i Bergen og ved SINTEF Petroleumsforskning. Overgangen fra CrayT3E, som er installert ved NTNU, er forholdsvis enkel.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.