INNSIDEN: I det store sentralrommet, omkranset av kontorer, er det bygget en kopi av Gyldendals hovedkvarter i København - Det danske hus. (Bilde: Arkitekt Sverre Fehn)
TRAPP: Trappehuset har en skulpturell utforming som illustrerer betongmaterialets formbarhet, heter det i juryens begrunnelse. (Bilde: Arkitekt Sverre Fehn)
VINNERE: Kristoffer Moe Bøksle (foran f.v.), Kima Arkitektur, Stein Karlsen, Vedal Prosjekt, Jan Einar Stavhaugen, Con-Form Lunde, Camilla Frølich, Gyldendal ASA, Egil Lundhaug (bak f.v.), Strøm Gundersen AS, Inge Hareide Kima Arkitektur og Per Karsten Dahl, Unicon as. (Bilde: Arkitekt Sverre Fehn)

Tung betongpris til Gyldendalhuset

  • Bygg

Prisen ble delt ut under de Tsjekkiske betongdagene i en liten by utenfor Praha i går.

– Det ligger stor prestisje i å bli tildelt European Concrete Award 2008. Gyldendalhuset er vurdert opp mot mange anerkjente byggverk fra hele Europa, sier arkitekt og prosjektleder Inge Hareide fra Arkitekt Sverre Fehn i en pressemelding.

– Mesterlig gjennomført

Gyldendalhuset, Gyldendal Norsk Forlags nye hovedkontor, vant prisen i bygningskategorien. Prisen blir utdelt av European Concrete Societies Network (ECSN), og for Norge satt Ole H. Krokstrand fra Byggutengrenser.no i juryen.

– Bruken av betong, både detaljene og det generelle samspillet med andre materialer, er mesterlig gjennomført, heter det i jurybegrunnelsen. De mener betongmaterialet er brukt veldig bevisst for å understreke helheten og sammenhengen i kontorgalleriene, noe som gir en helt spesiell opplevelse i det åpne rommet som omkranses av horisontale betongbånd i hver etasje.

En stolthet

Gyldendals visekonsernsjef Jon Østbø er stolt av bygget, og forteller at de har stor pågang fra utenlandske aktører innen arkitektur og bygg som vil se Gyldendalhuset fra innsiden. Han kaller deres nye hovedkvarter for et "fantastisk Sverre Fehn-prosjekt".

Sverre Fehn har jobbet med Gyldendalhuset siden 1996, men full prosjektering startet først i 2004. Da ble originalfasaden fra 1870 beholdt, mens det meste av inventaret ble revet. Arbeidet med prosjektet pågikk i tre år.

– Denne prisen er en anerkjennelse til alle dem som har vært med å bygge huset. De har prestert langt over det man kunne forvente, sier Østbø.