ENERGI

Tsjernobyl skal tettes

Den europeiske utviklingsbanken EBRD har godkjent finansieringen av de 900 millionerdollar som skal til for å stanse forurensingen fra Tsjernobyl.

Reaktor IV som sprang i lufta i 1986, skal "kles inn" i en stålkonstruksjon for å hindre regn i å nå ned i den smeltede reaktorkjernen og ytterligere forurense grunnvannet og elvesystemet rundt Ukrainareaktoren.

Stålkonstruksjonen har form av en "hangar" som bygges utenfor reaktorhuset og den smuldrende sarkofagen som myndighetene satte opp. 98 prosent av reaktormaterialet ligger fortsatt inne i ruinene - dels i form av støv og dels som "størknet lava", og jevnlig lekker litt av innholdet ut, særlig når det regner.

Problemet da er at det høyt radioaktive stoffet siger ned i grunnvannet rett under den ødelagte reaktoren og derfra ut i elven Pripjat, som er en sideelv til Dnjepr. Dnjepr går ut i Svartehavert ved Odessa.

Hangaren bygges ferdig og trilles på skinner inn over sarkofagen der den tetter ruinene mot omverdenen. Veritas' forskningskoordinator, professor Pål Bergan, er med i den rådgivende ingeniørgruppen som har utformet planene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.