PRODUKSJON

Trykkluft uten en lyd

2. nov. 2000 - 14:37

Antwerpen: Moderne trykkluftsystem er smartere enn før. Tørr, ren luft av riktig trykk kan produseres etter øyeblikkets behov, i de nye industrianleggene. En ny og spesielt støysvak maskinserie kan plasseres der arbeidet skjer, og den trenger ikke eget kompressor-rom. – Nå har vi modeller som er helt nede i 65 dB(A). De nærmest hvisker! sier utviklingssjef Ludo van Nederkassel hos Atlas Copcos tekniske senter i Belgia,

Industriell trykkluft brukes i norsk og internasjonal industri i en rekke prosesser og applikasjoner, i så vel store som små og mellomstore bedrifter. Luft er nødvendig i produksjon av slipepapir, bilfelger, metaller, keramer, plaster, infusjonsvæsker, aviser, tannkrem, kontrastvæsker og næringsmidler, og selvsagt til all slags blåsing/sandblåsing og maling/lakkering.

Høyt og lavt trykk

Luft med høyt trykk produserer de plastflaskene som inneholder din lørdags-Cola, og sørger for stabil tilgang av arbeidsvann i norske kraftstasjoner. Lavtrykksluft produserer bestanddelene i det boreslammet som gjør det mulig å hente hundretusener av fat råolje opp av Nordsjøen hver eneste dag, og flytter ørsmå sementkorn i enorme mengder fra mølle til pakking. Man tenker ikke over det, men trykkluft omgir oss på alle kanter, også i operasjonsstuene og hos tannlegene der de driver bor, sager og roterende kniver….

Trykkluft kan enten produseres i tørre eller oljeinjiserte kompressorer. Luften kan ha alle slags trykk fra et par bar til godt over 30. Kravene til luften er regulert i internasjonale standarder. Luften kan leveres i forskjellige kvaliteter, men vil av miljøhensyn alltid være ren, enten den kommer fra en tørr eller en oljesmurt kompressor.

Effektive separatorer

Vi spør van Nederkassel hvorfor det tilsettes olje som senere må fjernes, når det allerede er utviklet maskiner som klarer seg uten? Fordi de oljeinjiserte maskinene kan produsere vesentlig høyere trykk, og fordi de er noe rimeligere i innkjøp, svarer utviklingssjefen og fortsetter:

– Prisforskjellen kan vel være noe mindre enn før, fordi de oljeinjiserte av miljøhensyn nå må utstyres med særlig effektive oljeseparatorer. Disse er så effektive at luften som leveres, i renhet nærmer seg den tørre og rene som leveres fra de tørtgående maskinene; to til tre milliondeler olje pr. liter luft er ikke mye å snakke om. Men jeg vil legge til at det i helsevesen og næringsmiddelindustri er påbudt å bruke luft som garantert ikke inneholder det minste spor av olje.

Energi=økonomi

Ludo van Nederkassel er også klar i språket når han snakker om industriens behov for økt kunnskap: – Det man lærte om luft før, er ikke lenger tilstrekkelig. Trykkluft er temmelig krevende å produsere, ikke minst i våre dager med enda strengere krav til produktivitet, miljøvern og økonomi. Fordi energikostnaden står for omkring 70-75 prosent av livsløpsutgiftene til et trykkluftsystem, sier det seg selv at de mest energiøkomiske systemene er de mest lønnsomme, selv om de noen ganger kan være dyrere i innkjøp.

Han mener det er svært viktig å få denne kalkylen riktig med en gang, for å unngå prøving og feiling på fabrikkgulvet. Av denne årsak kan det også være klokt å ta VSD-maskiner med i betraktningen ved nyanskaffelse eller modernisering. VSD står for Variable Speed Driven; dette er kompressorer der en påbygget frekvensstyringsenhet gjør det mulig å produsere det kvantum luft som abonnentene trenger akkurat i øyeblikket.

Få kilowatt

Kompressorers størrelse kan du betegne på så mange måter. van Nederkassel foretrekker å snakke om kilowatt. Det finnes maskiner fra noen få kilowatt og helt opp til 200-300. Noen er nesten portable, andre fyller store rom. De gamle modellene har høyere støynivå enn de nyere.

– Du kan stå og føre en hyggelig samtale ved siden av en rusk som sender 1000 liter luft i minuttet ut fra store skrue-elementer i rustfritt stål, drevet av en motor på kanskje femti kilowatt!

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.