DATATELE

Tryggere mat med radiobrikker

Finn Halvorsen
20. mars 2007 - 08:09

Et norsk forskningsprosjekt under navnet «Smart vareflyt» skal resultere i emballasje med radiobrikker som forteller leverandørene hvor i verdikjeden matvarene til enhver tid er.

I tillegg kan maten bli utstyrt med sensorer som forteller butikkpersonalet om den har hatt det for varmt eller vært utsatt for røff behandling på veien mellom produsenten og butikken.Bredt samarbeid

Norsk dagligvaresektor har gått sammen om prosjektet for å skape trygg og effektiv produksjon og distribusjon av matvarer. Stjørdal-bedriften Norplasta AS har fått med seg åtte av de mest sentrale aktørene i dagligvarebransjen. Prosjektet skal pågå i tre år. Det totale budsjettet er på 24 millioner kroner. I prosjektet deltar et bedriftskonsortium som består av Norgesgruppen, ICA, Nortura (Prior/Gilde), Tine, Bama, Tollpost Globe, Peterson, Norsk Lastbærerpool i tillegg til Norplasta.

Prosjektet er enestående i Skandinavia og EU både på grunn av teknologien og det omfattende bedriftsnettverket som er med. Sintef, RFID Innovasjonssenter AS i Oslo og Stiftelsen Østfoldforskning skal utføre forskningsarbeidet for bedriftene.Intelligent emballasje

Målet er å utvikle intelligent emballasje gjennom å ta i bruk RFID-brikker med innebygde sensorer. Ved å feste en liten radiobrikke til matvaren skal det bli mulig å kontrollere veien fra råvare til ferdig produkt inklusive transport og lagring i butikk.

Ømfintlige matvarer kan utstyres med temperatursensorer, sensorer for trykk og bevegelse og tidsregister slik at mottaker kan sjekke om varene har ligget varmt eller blitt skadet.Tryggere mat

Denne typen løsninger vil gi økt matvaresikkerhet fordi den raskt vil gi relevant og korrekt sporingsinformasjon. Samtidig vil det bli enklere å tilbakekalle produkter når det er nødvendig.

Prosjektet vil legge grunnlag for en ny måte å produsere og distribuere matvarer på. Det er forbruker og butikkens forbruksmønster som bestemmer hva og hvor mye som leveres. Dette vil føre til tryggere mat gjennom eksakt informasjon om produktet, høyere matkvalitet, mer effektive matleveranser og bedre samarbeid mellom aktørene i norsk dagligvaresektor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.