NATURVITENSKAP

Trygg på is med piggsåle

SÅLE VEL: Stålpigg under skoene er det beste på speilholka, mener sivilingeniør Fredrik Michelsen. Han håper en hydraulisk piggsåle kan bidra til færre lårhals- og ankelbrudd.
SÅLE VEL: Stålpigg under skoene er det beste på speilholka, mener sivilingeniør Fredrik Michelsen. Han håper en hydraulisk piggsåle kan bidra til færre lårhals- og ankelbrudd. Bilde: ESPEN LEIRSET
Espen Leirset
10. jan. 2006 - 08:00

Alle som har kjørt bil i Norge, vet at stålpigg er det beste på speilholka.

- Dette er løsningen for alle som er lei av dårlige brodder som du må bøye deg for å ta av og på, mener Fredrik Michelsen.

Sivilingeniørens idé går ut på å montere hydrauliske puter ved siden av piggene under sålen. Disse skal fjernstyres trådløst, og dermed ødelegger ikke piggene parketten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Han mener fellestrekket ved dagens brodder er at de beskytter for dårlig på glattisen. Enkelte faller lett av, mens alle forutsetter at man bøyer seg ned for å montere dem.Hindrer lårhalsbrudd

Michelsen har beregnet et potensielt marked på to millioner par sko dersom man legger til grunn alle eldre over 65 år i Norge og Sverige. Han har sikret seg patent i begge de nordiske landene.

– Det brukes milliarder av kroner på å lappe sammen håndleddsskader og lårhalsbrudd. Sikker ferdsel på isen er derfor viktig både for de eldre og samfunnet for øvrig, poengterer Michelsen.

– Helsevesenet burde hoppe i taket av glede dersom noe sånt skulle bli realisert, mener han.

Iderikdom

Fra før har Michelsen etablert tre firmaer med over ti ansatte. To av disse drives av sønnene.

– Jeg har plaget meg selv og min familie med ulike ideer hele tiden. Sønnene må legge bånd på meg slik at jeg ikke går i gang med for mange prosjekter, men jeg har stor tro på dette. Det eneste jeg mangler er en seriøs partner, sier den idérike østlendingen.Kinesere lukter på ideen

Sålen er tenkt å inneholde et tjuetalls pigger samt et hydraulikksystem som pumper olje ut til de sju putene. En brikke tar imot signaler fra en trådløs fjernkontroll med enkel betjening.

Det er meningen at det ferdige produktet skal koste under 2000 kroner.

Michelsen har kun prototyp av selve piggsålen, uten hydraulikksystem. Et kinesisk selskap vurderer imidlertid om de vil fortsette utviklingen og sette sålen i produksjon. Det er imidlertid ikke inngått noen avtale ennå, så Michelsen er fortsatt på utkikk etter partnere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.