SAMFUNNPOLITIKK

Trygg på at riktig kampfly er valgt

Forsvarsminister Anne Grethe Strøm Erichsen er trygg på at F-35 er det rette valget.
Forsvarsminister Anne Grethe Strøm Erichsen er trygg på at F-35 er det rette valget. Bilde: Scanpix
24. apr. 2009 - 13:31

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er enda tryggere i dag enn før jul på at pris og leveranser av kampfly vil gå som planlagt.

Styrket

Den globale økonomiske krisen har snarere styrket enn svekket det amerikanske F-35-programmet, mener hun.

Forsvarskomiteen på Stortinget holdt fredag en åpen høring med forsvarsministeren, forsvarssjef Sverre Diesen og andre militære ledere, som ledd i behandlingen av stortingsproposisjonen nr. 36 fra 19. desember i fjor om anskaffelse av nye kampfly.

Strøm-Erichsen sa at tilbudet fra Lockheed Martin på 18 milliarder kroner for 48 fly er et estimat, ikke en fast pris.

Usikker kurs

Det bygger på forutsetninger som tilstrekkelig stor produksjonslinje, leveringstidspunkt og ikke minst valutakurser.

Denne usikkerheten er bygd inn i levetidsanslaget på 145 milliarder, men ifølge forsvarsministeren er flere av premissene sikrere i dag enn for fem måneder siden.

Det største usikkerhetsmomentet synes å være dollarkursens opp- og nedturer i tiden fram mot en kontraktsinngåelse i 2014.

Les også: - Det beste flyet

USA-kjøpet stort

Amerikanske myndigheter har bekreftet at de står ved sine tidligere intensjoner om å anskaffe 2.500 fly i ulike versjoner og at kontraktene med partnerland som Norge skal opprettholdes.

Den økonomiske krisen har ført til en opprydding i amerikanske anskaffelsesprogrammer. Trolig blir det rene luftstridsflyet F-22 stanset, mens våpengrenene og US Marines samler ser rundt F-35.

Siden flysaken kom til Stortinget i desember, har komiteen vært i både Sverige og USA. Det er ingen opposisjon igjen mot flykjøpet, når valget en gang er gjort.

Men flere klaget over en usedvanlig tynn og overfladisk proposisjon (tolv sider), kjøpets størrelse tatt i betraktning.

Gripen mer usikkert

Kostnadene er grovt beregnet til 145 milliarder kroner for inntil 56 fly gjennom en levetidsperiode på 30 år.

Endelig antall fly er ikke bestemt, og totalkostnadene kan vippe noen titall milliarder begge veier.

Strøm-Erichsen mener at levetidskostnadene for Gripen er mye usikrere enn for F-35, ikke minst på grunn av den lille produksjonsserien.

I Sverige er det i beste fall snakk om 200 fly, mens Lockheed Martin kan komme opp mot 2.800 enheter.

Oppgradering og reservedeler blir mye billigere når det er flere å dele kostnadene på.

Departementet opererer med 20-30 milliarder mer over 30 år for det svenske alternativet.

Les også:

Oppklaring

Flere av komitémedlemmene sa at de følte seg sikrere i sitt valg nå enn tidligere, men ønsket likevel å gå noen runder om vurderingene bak kostnadsanslagene og omstendighetene rundt vrakingen av den svenske konkurrenten JAS Gripen.

Strøm-Erichsen ville ikke gå med på at Gripen-produsenten SAAB og svenske myndigheter ble behandlet dårlig i forbindelse med kåringen av en vinner i november, en måned tidligere enn varslet.

– Dette var børssensitive opplysninger, og vi var bekymret for lekkasjer. Men vi orienterte dem noen tid i forveien den samme dagen. For øvrig har jeg aldri sagt at JAS Gripen er et ubrukelig fly. Det innfridde bare ikke de kravene Norge stilte. Men det kan helt sikkert brukes i andre land, sier forsvarsministeren.

Mandat

Komitéleder Jan Petersen vil begynne å skrive på innstillingen allerede til uken, med det mål å få den avgitt i løpet av mai. Så blir proposisjonen banket i Stortinget før sommeren.

– Det regjeringen ber om i proposisjonen, er et mandat til å gå inn i for-forhandlinger med Lockheed Martin. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget i forbindelse med kontraktsforhandlingene, som etter planen skal begynne i 2011. Da vil det også være klart hvor mange fly Norge trenger. Komiteen gir full støtte til dette opplegget, sier Strøm-Erichsen.

Svensk innrømmelse:<br/> – Gripen passer ikke Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.