Trygg landing for Fuglesang

Discovery landet trygt klokka 23:32 fredag 22 desember på Kennedy Space Center, 13 døgn etter at ferga ble skutt opp fra samme base. (Bilde: NASA)
PROBLEMET: Sunita Williams og Robert Curbeam ristet i P6-solcellepanelet på deres romvandring lørdag. De klarte ikke å få løsnet det så det ble mulig å klappe sammen, så mandag måtte Fuglesang ut på en ekstra romvandring for å rette på problemet. (Bilde: NASA)
FØRSTE JOBB: Christer Fuglesang bytter ut et ødelagt kamera på utsiden av ISS. Bildet ble tatt under Fuglesangs første romvandring, som varte i seks timer og 36 minutter. (Bilde: NASA)
DSEMBER 2006 - Discovery og ISS: Romstasjonen og romfergen har nærkontakt, og venter bare på at vibrasjonene de to imellom skal utlignes og dempes før de kobler seg helt sammen. (Bilde: NASA)
FREMME: Endelig er Christer Fuglesang og resten av Celsius-mannskapet fremme ved romstasjonen 11. desember 2006. (Bilde: NASA)
HELT: For mange er Christer Fuglesang en helt, men spørsmålet er om heltestatusen når lenger enn til dem som allerede har en liten fysiker i magen. (Bilde: NASA)
  • Romfart

Det var lenge uvisst om været i Florida ville sette en stopper for landingen der fredag kveld.

Da var i tilfelle California klar til å ta i mot Discovery. Florida ble likevel valgt, men landingen ble utsatt med nesten to timer til været var bra nok ved Kennedy Space Center. Klokka 23:32 norsk tid traff hjulene bakken.

Byggeoppdrag

I 13 døgn har Discovery og dets besetning på syv vært på tur i rommet. Hovedoppgaven ved turen var å fullføre arbeider ved Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Christer Fuglesang og hans astronautkollega Robert Curbeam fikk voldsom skryt for arbeidet de gjorde på utsiden av romstasjonen md å folde ut nye solcellepaneler og folde sammen de gamle.

På grunn av tekniske problemer med dette, ble romturen forlenget med ett døgn og Fuglesang og Curbeam fikk en ekstra tur på utsiden av romstasjonen. Dermed har Fuglesang vært på tre såkalte spaserturer i rommet (spacewalks).

Hedres av ingeniørene

Christer Fuglesang er den første skandinav i rommet. Nå er han også blitt det aller første æresmedlem av fagforeningen Sveriges Ingeniører, melder NTB.

Ifølge Fuglesangs sjef blir det mest sannsynligvis ikke den siste gangen skandinaven ferdes i verdensrommet, skriver NTB.

- Han kommer til å fly igjen. Det er mangel på astronauter med erfaring, og nå er Christer en av de mest erfarne, sier Michel Tognini som er sjef for den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs astronautkontor.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå