ROMFART

Trygg landing for Fuglesang

Tore Stensvold
23. des. 2006 - 13:19

Det var lenge uvisst om været i Florida ville sette en stopper for landingen der fredag kveld.

Da var i tilfelle California klar til å ta i mot Discovery. Florida ble likevel valgt, men landingen ble utsatt med nesten to timer til været var bra nok ved Kennedy Space Center. Klokka 23:32 norsk tid traff hjulene bakken.

Byggeoppdrag

I 13 døgn har Discovery og dets besetning på syv vært på tur i rommet. Hovedoppgaven ved turen var å fullføre arbeider ved Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Christer Fuglesang og hans astronautkollega Robert Curbeam fikk voldsom skryt for arbeidet de gjorde på utsiden av romstasjonen md å folde ut nye solcellepaneler og folde sammen de gamle.

På grunn av tekniske problemer med dette, ble romturen forlenget med ett døgn og Fuglesang og Curbeam fikk en ekstra tur på utsiden av romstasjonen. Dermed har Fuglesang vært på tre såkalte spaserturer i rommet (spacewalks).

Hedres av ingeniørene

Christer Fuglesang er den første skandinav i rommet. Nå er han også blitt det aller første æresmedlem av fagforeningen Sveriges Ingeniører, melder NTB.

Ifølge Fuglesangs sjef blir det mest sannsynligvis ikke den siste gangen skandinaven ferdes i verdensrommet, skriver NTB.

- Han kommer til å fly igjen. Det er mangel på astronauter med erfaring, og nå er Christer en av de mest erfarne, sier Michel Tognini som er sjef for den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs astronautkontor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.