KRAFT

Truer staten med søksmål

Småkraftverk som er startet opp etter 1. januar 2004, som dette kraftverket i Volda, faller foreløpig utenfor ordningen med grønne sertifikater.
Småkraftverk som er startet opp etter 1. januar 2004, som dette kraftverket i Volda, faller foreløpig utenfor ordningen med grønne sertifikater. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
11. sep. 2009 - 08:12

Avtalen om grønne sertifikater ble undertegnet mellom Norge og Sverige i starten av september og gjelder fra 2012.

Uklart

Men mye er uklart, blant annet hva man skal gjøre med prosjekter som har oppstart før 2012, og kraftverk som er bygget etter 1. januar 2004.

Teknisk Ukeblad skrev tidligere denne uken at Småkraftforeningen frykter tilnærmet byggestans i perioden frem mot 2012, hvis ikke en overgangsordning kommer på plass.

Den er bekymret for at leverandørbedrifter vil måtte nedbemanne og eventuelt avvikle virksomheten dersom det ikke gis garantier nå.

– Full tilbakevirkende kraft

– Det må bli full tilbakevirkende kraft. Vi er opptatt av at man holder tidligere løfter og på en eller annen måte gir kompensasjon, sier daglig leder i Småkraftforeningen, Bjørn Lauritzen.

Foreningen har allerede kommet med forslag om en overgangsordning:

  • Alle småkraftverk med oppstart etter 2004 får sertifikater fra 2012 men avkortet for den perioden som er gått før 2012.
  • Kraftverk med oppstart etter 2010 får tildelt full sertifikatperiode på 15 år f.o.m. 2012.
  • Overgangsordningen må være juridisk bindende for eksempel i forskriftsform.

– Det er viktig at de blir med i dette systemet for årene fra 2012, sier Lauritzen.

Vurderer søksmål

Foreningen kommer til å presse på for at det faktisk skjer, og nøler ikke med å rasle med sablene om myndighetene ikke holder tidligere løfter.

Lauritzen omtaler det som et gigantisk løftebrudd som vil få økonomiske konsekvenser for dem som har satset millionbeløp på kraftverk som kanskje ikke kommer med i ordningen.

– Småkraftforeningen har vært i kontakt med juridiske miljøer og det er overveiende sannsynlig at vi vil gå til rettslig skritt mot staten dersom tidligere løfter om å inkludere alle kraftverk som er etablert etter 01.01.2004 ikke holdes, framholder Lauritzen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.