KRAFT

Truer med uran-kutt

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Bilde: colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
29. sep. 2010 - 13:35

Den rødgrønne regjeringen i Australia er uenige om utvinningen av uran.

Det kan gå ut over den storstilte utbyggingen av nye atomkraftverk som verden planlegger.

Partiet De Grønne fikk 13 prosent av stemmene i valget, og sitter nå på vippen med sine ni senatorer.Vil nekte nye urangruver

Ifølge avisen The Australian truer partiet med å bruke sin nye posisjon til å blokkere for utbyggingen av nye urangruver. Eksporten av uran har vært omstridt i flere tiår.

– Vi mener at det ikke bør hentes ut et eneste kilo til av dette materialet fra bakken, sier talsmann Scott Ludlam fra De Grønne til avisen. – Uran er blant de verste og mest destruktive handelsvarene som finnes.

Australia sitter på verdens største uranreserver, 1,2 millioner tonn eller 23 prosent av verdens beholdning. De er også verdens nest største eksportør av uran etter Canada, ifølge World Nuclear Association.Vil stanse eksporten

De Grønne ønsker også å fase ut de tre gruvene som allerede er i drift og stoppe eksporten. Australia er selv uten atomkraft og produserer kun for eksport.

Den tasmanske uavhengige representanten Andrew Wilkie, som statsminister Julia Gillard er avhengig av for å regjere, er også imot ny utbygging av urangruver. Men regjeringen ønsker en fortsatt uraneksport.

– Jeg har fast tro på at uranindustrien, inkludert den i Vest-Australia, vil fortsette å vokse, sier ressursminister Martin Ferguson fra partiet Labor ifølge The Australian.Planlegger mange gruver

Det er planlagt flere nye gruver framover for å møte økt etterspørsel. En rekke land planlegger å forlenge levetiden på sine kraftverk, og mange bygger nye verk. Kanadiske Cameco, japanske Mitsubishi og BHP Billiton har store prosjekter på gang.

Sistnevnte vil bygge ut Yeelirrie-forekomsten, som er på 52.000 tonn og kan være verdt 16,5 milliarder dollar (US). Selskapet ønsker å utvinne 5000 tonn i året over 30 år.

– Vi eksporterer bare uran til land som har avtaler med Australia om at det skal brukes trygt og til fredelige formål. Livet går videre, sier ressursminister Ferguson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.