INDUSTRI

Truer med rotenon

MANGLER SPONSORER: Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundet sliter tungt økonomisk, og har mistet sponsorer. Oddekalv skylder på oppdretternes press mot sponsorene og truer med å bruke rotenon mot alle landets settefiskanlegg.
MANGLER SPONSORER: Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundet sliter tungt økonomisk, og har mistet sponsorer. Oddekalv skylder på oppdretternes press mot sponsorene og truer med å bruke rotenon mot alle landets settefiskanlegg. Bilde: Fanaposten
Kjetil Malkenes Hovland
9. sep. 2010 - 08:57

Miljøvernforbundet sliter med sponsorene etter at oppdrettsnæringen har vært på dem og advart mot å støtte leder Kurt Oddekalv økonomisk.

NRK har fått gjort en kredittvurdering og funnet at forbundet har svært mange inkassosaker på seg, og trenger penger.

Bare i fjor tapte forbundet og datterselskapet som driver båten Miljødronningen 10,4 millioner kroner. Mannskapet på båten må jobbe dugnad.

– Kjøper en tank rotenon

– Oppdrettsnæringen har lykkes i å fjerne litt av kapitalen som vi trenger for å gjøre jobben vår, sier Kurt Oddekalv til NRK.

MILJØKRIGER: Kurt Oddekalv slår til alle kanter, også mot dårlig produktkvalitet.
FORBANNA: Kurt Oddekalv vil slå tilbake mot oppretterne hvis han går konkurs. – Hvis de greier det, så kjøper jeg meg en tankvogn med rotenon, sier han til NRK. Marit Hommedal/Scanpix,
På spørsmål om hva han gjør hvis han går konkurs, svarer Oddekalv at han er mer verdt enn hele oppdrettsnæringen til sammen, som en av de få klare stemmene på hva som er rett og galt i dette landet.

– Hvis de greier det, så kjøper jeg meg en tankvogn med rotenon og reiser rundt og rotenonbehandler hvert eneste settefiskanlegg i hele landet, sier Oddekalv.

– Forbanna på denne gjengen

Ironisk nok har Oddekalv kjempet mot bruk av rotenon mot lakseparasitter i en rekke vassdrag.

Oddekalv moderer seg også raskt, og legger til at han neppe har råd til rotenon.

– Du kan trøste deg med at hvis jeg går til helvete, så har jeg ikke råd til å kjøpe noen tankvogn med rotenon. Men jeg må bare si at jeg er ganske forbanna på denne gjengen, sier Oddekalv.

Reagerte på giftpåstander

Miljøvernforbundets leder har lagt seg kraftig ut med oppdrettsbransjen og til og med truet FHLs kommunikasjonsdirektør med juling.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforbund (FHL) gikk hardt ut da Oddekalv nylig hevdet at fisken de produserer er giftig. Oddekalv fylte handlevogner med fisk og lot dem stå for å råtne i butikker. Da skrev FHL brev til sponsorene hans og informerte om hva han drev med. Men de nekter for å ha presset Miljøforbundets sponsorer.

– Vi har ikke oppfordret om å trekke støtte eller lignende, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i FHL til NRK.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.