OLJE OG GASS

Truer med flere angrep i Algerie

Statoil er også operatør på Algeries tredje største gassfelt, In Salah.

NYE TRUSLER: Statoil er også operatør på Algeries tredje største gassfelt, In Salah (bildet), og driver leting ved Hassi Mouina-feltet.
NYE TRUSLER: Statoil er også operatør på Algeries tredje største gassfelt, In Salah (bildet), og driver leting ved Hassi Mouina-feltet. Bilde: STATOIL

Det er fremdeles stor usikkerhet om hva som foregår ved Statoils gassanlegg i Algerie. Gisseldramaet fortsetter, og islamistene som står bak angrepet, truer med nye aksjoner.

En nordmann har kommet seg i sikkerhet, men fremdeles er det uvisst hvordan det går med de øvrige åtte nordmennene som er blitt holdt som gisler.

– Vi må stålsette oss. Det er en kvalifisert vurdering som gjør at vi tror dette kan ta tid. Slik bildet ser ut nå, er deler av anlegget under algerisk kontroll, mens gisseltakerne har kontroll over resten. Trolig har de også gisler der, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fredag.

Les også: Burde Statoil ta så høy risiko?

Nye trusler

Gruppen som står bak angrepet mot Statoils gassanlegg i In Aménas i Algerie, truer med å angripe flere utenlandske anlegg i landet.

– Algeriere må holde seg borte fra steder der utenlandske selskaper opererer, for vi vil angripe der man minst skulle vente, sier en talsmann for Katiba des Moulathemines-brigaden til nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania.

Statoil er også operatør på Algeries tredje største gassfelt, In Salah, og driver leting ved Hassi Mouina-feltet.

Les også: Amerikansk drone på plass over gassanlegg

Gjemte seg

Mens folk fra en rekke nasjoner fremdeles ikke er gjort rede for, kommer det også flere og flere skildringer av dramaet fra folk som har klart å komme seg i sikkerhet.

En fransk cateringansatt forteller at han skjulte seg for gisseltakerne i nesten 40 timer inne på gassanlegget før han ble reddet av algeriske soldater.

– Da militæret kom, visste jeg ikke om det var over eller ikke, sier Alexandre Bereceaux til radiostasjonen Europe 1.

Han forteller at han klarte å gjemme seg i et annet rom enn der de andre utenlandske gislene ble holdt.

– Soldatene kom sammen med noen av mine algeriske kolleger. Jeg hadde ikke turt å åpne døren hvis ikke de var med, forteller Bereceaux.

Han sier videre at algeriske soldater fortsatt holdt på å gjennomsøke hele det store gassanlegget da han ble eskortert ut og tatt med til en militærbase fredag.

Les også: Slik fungerer Statoils In Amenas-anlegg

Rasende Cameron

Den britiske statsministeren David Cameron er svært utilfreds med at Algeries regjering innledet en militæraksjon mot gassanlegget hvor mange ble holdt som gisler, ifølge britiske aviser.

Flere av mediene i Storbritannia beskriver Cameron som rasende.

– Vi ba dem om å unngå å gå inn og skyte løs, og så gjorde de det likevel, sier en britisk regjeringskilde til Daily Mail.

– De holdt fast ved at det er deres territorium og at det var deres operasjon, sier kilden videre.

– For tidlig

Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Eide sa uttrykkelig i sin kontakt med algeriske myndigheter hvor viktig det er å vise tilbakeholdenhet og å sørge for at ikke menneskeliv går tapt.

Men norske myndigheter sier samtidig at det er for tidlig å komme med noen evaluering av algeriske myndigheters innsats så lenge dramaet fortsatt pågår.

– Vi jobber på spreng med å samle all den informasjonen vi kan få. Jeg har også sagt til min algeriske kollega at vi vil ha all informasjon så snart de har den, enten den er god eller ikke, sier Eide.

Han lover en full gjennomgang, men sier den må tas senere.

Les også: Lund: – En ekstrem påkjenning for våre ansatte

Les mer om: