DATATELE

Truer med dyrere mobiltelefoner

Bilde: Colourbox

Oslo tingrett avgjorde i desember at reklamasjonsfristen for mobiltelefoner skal være fem år.

Dette har fått Elektronikkbransjen og mobilprodusentene til å se rødt.

– Tingretten er prinsipiell og saken fortjener ny behandling. Vi ser også at dommeren har vært i tvil. Retten sier at selv om den formelle fristen er fem år, har forbrukeren ingen reklamasjonsrett etter de tre første årene. Derfor tror vi det vil tjene vår sak å anke, sier adminstrerende direktør Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Truer med dyrere telefoner

Bjørke mener at det er urimelig å forvente at en mobiltelefon skal vare så lenge som fem år.

- Vi vil skille oss ut i europeisk sammenheng med fem års reklamasjonsfrist. Resultatet kan bli dyrere telefoner i Norge, sier hun.

Overfor Teknisk Ukeblad kan hun ikke fortelle hvor mye dyrere mobilene kommer til å bli dersom de ikke vinner frem i Høyesterett:

Må ta inn tapte inntekter

- Det er umulig å si. Vi har ikke finregnet på det, og jeg kan derfor ikke gi deg noen prosentsats. Uansett er det klart at et sted må mobilbransjen ta inn tapte inntekter dersom dommen fra tingretten blir opprettholdt i Høyesterett, sier Synnøve Bjørke til Teknisk Ukeblad.

Hun mener også at det er vanskelig å forvente at mobiltelefonene skal vare i vesentlig lenger enn to år med den tøffe bruken de blir utsatt for i dag.

Dommeren i tvil

– På dette punktet er også dommeren i tvil. Dette er på ingen måte en opplagt sak. Hvis rettsapparatet tillater det, vil vi forsøke å kjøre denne saken direkte til Høyesterett. Det vil i så fall være ressurs- og tidsbesparende, sier Bjørke.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.