ARBEIDSLIV

Trosser kapitalmørketiden

Sjelden har det vært så vanskelig å skaffe såkornkapital til å starte egen bedrift.

Ventureselskapene skygger unna oppstartsbedrifter og pleier heller sine egne porteføljer med bedrifter som har kommet lenger i utviklingen.

I dag er det stort sett bare Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) som stiller opp med kapital. Hvor mye forvaltningsorganet vil ha til disposisjon, er avhengig av Stortingets velvilje.

Høy deltakelse

Nyskapingskonferansen 2002 trekker flere hundre deltagere fra tirsdag 5. november til torsdag 7. november i Bergen. Et konkurrerende arrangement på samme tid, Investormessen Gullegget i Oslo, er avlyst på grunn av manglende interesse.

Nyskapingskonferansen som flyttes fra sted til sted hvert år lever fortsatt i beste velgående.

En egen sesjon retter seg mot gründerne som ønsker venturekapital og investorene i venturefond eller andre finansaktører som ser etter gode investeringsmuligheter. Arrangørene har i år involvert kapitaltilbyderne mer enn tidligere.

- Vi har lagt vekt på venture og finans etter signaler fra fjorårets evaluering, sier leder i programkomiteen Anne Marie Kittelsen, til daglig ansatt i SND. Hun jobber blant annet med kvinnesatsing.

Tidligere i oktober publiserte SND rapporten "Gründerkvinner på kvinners vis" utarbeidet av Ann Iren Jamtøy og Hanne M. Hestvik på bakgrunn av gründermiljøet i Trondheim.

De fant at gründerkvinner er forskjellige fra gründermenn. Kvinner som velger å etablere egen virksomhet, er motivert av frihet, selvstendighet og personlig og faglig utfoldelse. De vil ha tid til familie og venner og nekter å "ofre alt" for firmaet sitt, konkluderte rapporten.

- Kvinner er vel litt mer forsiktige. De vil ikke gå inn i det som er usikkert og ta stor risiko. Til gjengjeld er det flere bedrifter etablert av kvinner som overlever, sier Kittelsen.

Hvem blir årets entreprenør?

Tre priser deles ut på Nyskapingskonferansen: Entreprenørprisen, Oppfinnarprisen for Hordaland 2002 og SNDs idé- og nyskaperpris Reodor. I tillegg får en heldig person et nyskaperstipend.

- Nyskaperstipendet skal oppfordre folk til å prøve på noe nyt. Det er ingen forutsetning at løsningen eller produktet er kommersialisert, sier formann i juryen for Entreprenørprisen og Nyskaperstipendet Erik Berger i Telenor Venture.

Entreprenørprisen tildeles "en entreprenør som har medvirket til nyskaping og etablering i det norske samfunnet og oppnådd betydelige samfunnsgagnlige og personlige mål."

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.