BYGG

Trosser byggeforbud

FORBUD: Regjeringen mener det bygges for mye i strandsonen.
FORBUD: Regjeringen mener det bygges for mye i strandsonen. Bilde: Nestunet
13. juli 2009 - 08:45

Siden 1965 har det vært byggeforbud i strandsonen i Norge. Men selv om regjeringen vil hindre nedbygging, sier kystkommunene stadig oftere ja til søknader.

I mange kystkommuner er unntakene fra byggeforbudet nærmest blitt regelen. Det viser kommunenes egne tall, skriver Aftenposten.

Ni av ti

I Arendal fikk nesten ni av ti innvilget dispensasjon fra byggeforbudet i 100-metersbeltet i fjor. I Bodø var tallet like høyt. Sju av ti i Mandal og på Tjøme fikk bygge ved sjøen når de søkte, det samme er snittet på landsbasis.

I fjor ble det gitt hele 812 dispensasjoner fra byggeforbudet. Det er 45 flere enn året før. Stadig flere får dermed lov til å bygge i strandsonen.

– Klattevis nedbygging

Regjeringen ønsker å få en slutt på kommunenes liberale praksis og mener at antall dispensasjoner fra byggeforbudet er altfor høyt.

– Det er veldig uheldig når det blir en nedbygging av strandsonen gjennom enkeltvedtak og enkeltdispensasjoner. Da blir det en klattevis nedbygging av områder, sier Morten Wasstøl, (SV), politisk rådgiver i miljøverndepartementet.

Nye regler

Nå er det innført strammere regler i den nye plandelen av plan- og bygningsloven, som trådte i kraft 1. juli.

– Det vil gi mer likebehandling i utbyggingssaker og sikre større lokal deltakelse og bredere demokratisk debatt om hva som er greit og ikke greit av bygging i strandsonen langs kysten, sier Wasstøl.

Få anmelder

Samtidig melder Økokrim at kommunene lar være å anmelde nesten all ulovlig bygging i strandsonen.

I 2007 ble det innlevert kun 82 anmeldelser. I fjor var tallet enda lavere.

– Jeg frykter at hvis graverende overtredelser ikke anmeldes, vil en ikke klare å stanse utviklingen av ulovlige tiltak langs hele Norges kystlinje, sier Hans Tore Høviskeland, leder ved miljøteamet til Økokrim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.