KLIMA

Tror teknologien løser miljøproblemene

Trond Gram
7. jan. 2008 - 10:45

Miljøproblemene står for døren og noe må gjøres.

Miljøorganisasjonene gjentar sine formaninger om at forbruksmønsteret må endres.

Vi må fly mindre, kjøre mindre bil og bruke mindre energi til oppvarming.

Undersøkelse

Nå viser derimot en ny undersøkelse at ingeniørene tror moderne vitenskap og teknologiutvikling kan løse miljøproblemene, uten at vi også må endre vårt levesett.

I en undersøkelse Nito har gjennomført blant sine medlemmer, svarer 61,5 prosent at de tror teknologiutviklingen vil redde oss, mens halvparten av de sprute tror teknologiske endringer er viktigst for å løse klimaproblemene.

Moderate teknologioptimister

- Dette viser er at ingeniørene er moderate teknologioptimister. At de har tro på utvikling av ny teknologi burde heller ikke overraske. Samtidig synes jeg det også er positivt at man er ganske realistiske i forhold til at det også krever adferdsendringer, sier Nito-president Marit Stykket til TU.no.

I undersøkelsen har medlemmene blitt spurt blant annet om sitt transportmønster. 76,1 prosent svarer at de vanligvis bruker bil til jobb, mens hele 91,9 prosent har bilen som sitt foretrukne transportmiddel i fritiden.

Flertallet er heller ikke så villige til å endre på det: 54,6 prosent svarer at de ikke kunne tenke seg å velge et annet transportmiddel til jobb eller på fritiden, hvis de fritt kunne velge. 34,8 prosent ville valgt et annet transportmiddel til jobb.

Flertall reduserer ikke forbruket

52,2 prosent av de spurte har ikke latt klimaendringene redusere forbruket sitt, mens drøyt halvparten av de spurte ikke er særlig villige til å redusere strømforbruket for å få bukt med klimagassutslippene.

Samtidig viser at over halvparten av de spurte ingeniørene ikke, eller i liten grad, er villige til å kutte ned på antall flyreiser eller på bilbruken.

- Hvis du ser på undersøkelsen er det mange som sier at de har redusert energiforbruket sitt. Slik jeg leser svarene har de både evne og vilje til endre adferd og gjøre noe aktivt selv, sier Stykket.Atom-tro

Et flertall av ingeniørene tro gasskraftverk med CO 2-rensing er det mest effektive klimatiltaket, men rett bak dette kommer atomkraft, med 15,2 prosent av de spurte.

Stykket tror dette har med ingeniørenes realistiske holdning til teknologi å gjøre. Atomkraft virker ikke så skummelt for dem som for andre.

Les hele undersøkelsen her: Energi- og miljøundersøkelse 2007

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.