OLJE OG GASS

Tror ringvirkninger er viktigst

Høyres Ivar Kristiansen (t.h.) mener man bør skreddersy løsninger som garanterer ringvirkninger til næringslivet i nord om det skal bores etter olje.
Høyres Ivar Kristiansen (t.h.) mener man bør skreddersy løsninger som garanterer ringvirkninger til næringslivet i nord om det skal bores etter olje. Bilde: Ole Ketil Helgesen
Stein Jarle Olsen
21. apr. 2009 - 15:05

Han deltar på Barentshavkonferansen i Hammerfest.

Her møtes politikere og næringslivet for å diskutere hvordan petroleumsvirksomheten kan løfte Nord-Norge.

Bekymret for manglende effekt

– Hvis det hadde blitt lignende effekter av petroleumsvirksomheten i nord som de har hatt på gullkysten på vestlandet, ville minst 90 prosent av nordlendingene vært positive til virksomheten. Men mange er bekymret for at virkningene ikke blir betydelige. Vi bør vurdere hvordan vi kan skreddersy løsninger som sikrer ringvirkninger, sier Kristiansen.

Han sier styreleder Arvid Jensen i Petro Arctics forslag om å dele kontrakter opp i mer håndterlige biter for nordnorske bedrifter kan være lurt.

Jensen ønsker også endringer i offshoreordningene for å sikre at det blir flest mulig nordlendinger på installasjonene.

Beslutningskrise

Kristiansen sier Nord-Norge har unike muligheter, men landsdelen kan bli lidende av at landet er inne i en beslutningskrise.

– Norsk oljeproduksjon faller dramatisk, og vil halveres innen fem år. For å dempe fallet må vi komme med tydelige signaler. Men Arbeiderpartiet har beslutningsvegring. Det er ikke lenger folk som går etter politikerne, men politikerne som går etter folk, sier Kristiansen.

Han får støtte av Øyvind Korsberg (Frp).

– Vi har hatt noen gode år i Norge. Derfor har ikke petroleumsutvinning opptatt folket. Dette gjør saken vanskelig for AP. Men det er mulig at det snur nå som arbeidsledigheten øker, sier Korsberg.

Ikke så forskjellige

Alf E. Jakobsen i Arbeiderpartiet avviser kritikken. Han mener det ikke er så stor avstand mellom Ap, Høyre og Frp i Lofoten-debatten.

– Vi har sagt at vi først skal samle inn kunnskap, så skal vi ta en avgjørelse. Høyre og Frp sier på mange måter det samme som oss når de sier at man bør åpne for petroleumsvirksomhet dersom det ikke kommer ny kunnskap som tyder på at vi ikke bør gjøre det, sier Jakobsen.

Les også: Ap-ledelsen vant fram i oljesaken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.