KLIMA

Tror på triplet kvotepris

DYRERE: SFT-direktør Ellen Hambro tror kvoteprisen vil ligge på 40 euro i 2020, rundt tre ganger så mye som i dag.
DYRERE: SFT-direktør Ellen Hambro tror kvoteprisen vil ligge på 40 euro i 2020, rundt tre ganger så mye som i dag. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Stein Jarle Olsen
28. sep. 2009 - 07:58
Vis mer

– Klimakvotesystemet er et kjempeviktig virkemiddel i klimapolitikken, og hvordan kvoteprisen utvikler seg blir helt sentralt for hvilke utslippsreduksjoner som blir realisert, sier SFT-direktør Ellen Hambro til Dagens Næringsliv.

Rapport

I en fersk rapport fra tilsynet spår hun at prisene på klimakvotene vil ligge på 26 euro i 2015 og på 40 euro i 2020. I dag koster en klimakvote rundt 13 euro.

Fra 2013 vil nærmere hele den norske fastlandsindustrien pluss oljeindustrien være omfattet av kvotesystemet, og må derfor ha klimakvoter tilsvarende det de slipper ut av klimagasser.

Rapporten, som er en del av klimautredningen Klimakur 2020, og som er basert på innspill fra Statistisk sentralbyrå og analysebyrået Point Carbon, skal nå brukes til å se hva en kvotepris på 40 euro vil føre til av klimatiltak.

Avhengig

Hambro innrømmer at 40 euro ikke er en spesielt høy pris, og at en del klimatiltak nok vil koste mer enn det. Men hun sier også at prisen er usikker.

– Hvor høy kvoteprisen blir, avhenger blant annet av hvor høye klimaambisjoner man blir enige om internasjonalt, sier SFT-direktøren.

Etter 2020 tør ikke rapportforfatterne komme med noen prognose, men har i stedet sett på hva som kan komme til å bli nødvendig.

100 euro

Hvis den globale temperaturøkningen skal begrenses til to grader vil kvoteprisen kunne øke til over 100 euro allerede i 2030, mener SFT.

Hambro har nå frist til 1. november med å legge frem utredningene fra Klimakur 2020.

Hun sier imidlertid til DN at hun vil be om en forlengelse, fordi de ikke rekker å bli ferdige til november.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.