ARBEIDSLIV

Tror på lønnsløft

Hild Lamvik
30. jan. 2002 - 07:00

- Vi har lenge vært en pådriver for større lokal frihet for kommunene, som i dag er altfor sterkt sentralstyrt. Desentraliserte lønnsforhandlinger vil sannsynligvis gi et mer fornuftig belønningssystem, noe som igjen kan styrke rekrutteringen til ingeniørfagene, mener visepresident Oscar Mowinckel i Norges ingeniørorganisasjon (NITO). Han ønsker velkommen debatten om hvordan offentlig sektor skal drives.

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman la i forrige uke frem for stortinget regjeringens redegjørelse for modernisering av offentlig sektor.

Økt lokal frihet til kommunene, mer konkurranse mellom tjenesteprodusentene, brukerfokus, resultatbelønning og en mer stimulerende personalpolitikk er blant hovedlinjene i regjeringens strategi.

Økt anerkjennelse

- Privatisering av tjenesteproduksjonen kan gi teknologer økt anerkjennelse. Trolig har private tjenesteprodusenter større forståelse for betydningen av teknologisk kompetanse enn det offentlige tjenesteleverandører har vist at de har, anslår Mowinckel.

Rasering av rettigheter

Visepresidenten er imidlertid ikke udelt begeistret for Normans fremlegg: - Vi frykter rasering av opparbeidede faglige rettigheter knyttet til pensjon, oppsigelsesvern, sykelønn og forhandlingsregimer. Samtidig er det et paradoks at endringsvillige, frittstående organisasjoner som NITO risikerer å bli skviset fra forhandlingsbordet i tariffsaker, advarer Mowinckel.

Han mener større frihet og mindre regelstyring er nødvendig for å utvikle mer effektive offentlige tjenestetilbud. - Men dette må ikke gå på bekostning av kvaliteten i de tjenestene som leveres. Jeg er bekymret for hvordan mindre kommuner skal greie seg i konkurransen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.