KRAFT

Tror på gratiskvoter for Kårstø

FLYTTER PENGER: Regjeringen møter massiv kritikk når de nå flytter pengene til CO2-rensing av gasskraftverket på Kårstø til neste års budsjett. Renseprosjektet er utsatt.
FLYTTER PENGER: Regjeringen møter massiv kritikk når de nå flytter pengene til CO2-rensing av gasskraftverket på Kårstø til neste års budsjett. Renseprosjektet er utsatt. Bilde: STATOIL
Jannicke Nilsen, Ole K. Helgesen
15. nov. 2007 - 15:50

I løpet av kort tid skal Regjeringen klargjøre reglene for den såkalte "kvotereserven" - tildeling av gratiskvoter til gasskraftverk med CO 2-rensing og høyeffektive varmekraftverk.

- Har moderert seg

Til tross for medielekkasjer om intern strid i regjeringen om hvorvidt Kårstø skal få tildelt gratiskvoter eller ikke - Naturkraft har nå god tro på at de får nok gratiskvoter til å opprettholde lønnsom drift.

- Jens Stoltenberg uttalte for en tid tilbake at hvert eneste tonn CO 2 skulle betales for. Siden har det vært en del modererende uttalelser, og vi har nå tro på at vi får samme kvotetildeling som tilsvarende gasskraftverk i Europa. Vi er betingede optimister, sier administrerende direktør Arne Liverud i Naturkraft.

Venter på avklaring

Det er allerede klart at staten skal betale for klimakvotene til gasskraftverket på Mongstad. Det ble slått fast i Kvoteloven som ble vedtatt i sommer.

Samtidig ble det vedtatt at det skal settes av en såkalt "kvotereserve" for gratiskvoter til:

  • Nye gasskraftverk med CO 2-rensing
  • Høyeffektive kraftvarmeverk med konsesjon.

Hvor mange gratiskvoter denne kvotereserven inneholder, og hvordan kriteriene for tildeling av gratiskvotene blir, gjenstår å se.

Tildelingskriterier

Etter det TU.no har grunn til å tro, er regjeringen like rundt hjørnet med å klargjøre størrelsen på reservepotten og tildelingskriteriene.

Regjeringen skal blant annet ta stilling til om kvotereserven skal kunne utvides i løpet av perioden 2008-2012, om det skal dannes en køordning for kraftprosjekter og om enkelte vurderinger kan bli overlatt til skjønn hos myndighetene.

Omkamp om Kårstø

Kårstø vil tidligst starte rensingen av CO2 i 2011, og spørsmålet er om regjeringen vil tildele Naturkraft gratiskvoter i perioden 2008-2011 - og hvor mange gratiskvoter de eventuelt får.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) i energi- og miljøkomiteen frykter en omkamp om gasskraftverket på Kårstø.

– Det er liten tvil om at det foregår en intern maktkamp i regjeringen om gasskraftverket. Jeg er redd SV ser en mulighet til å holde gasskraftverket stengt ved å påføre Naturkraft urimelig høye CO2-kostnader, sier Solvik-Olsen.

Ikke blåkopi av EU

I går ble statsminister Jens Stoltenberg stilt til veggs i Stortingets spørretime.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Det blir ikke noen blåkopi av det som er i Europa, men det er tildelingskriterier som vi mener på en rimelig måte tar hensyn til norske gasskraftverk, sa Stoltenberg i Stortinget.

Naturkraft presiserer at smertegrensen for Kårstø er å få tildelt nok gratiskvoter til at de får samme konkurransevilkår som tilsvarende gasskraftverk i Europa.

Samtidig er ikke konkurransevilkårene direkte sammenlignbare fra land til land, noe som kan gjøre det vanskelig å konkludere med hva som vil være konkurransedyktige betingelser.

- Uholdbart

- Det ville være merkelig om et gasskraftverk som var bygget opp av statlige midler skulle få grunnen revet bort av den samme regjeringen som ga konsesjon. Det er feil måte å bruke skattepenger på, det kan ingen være uenig i, mener Liverud i Naturkraft.

Solvik-Olsen syntes det er uholdbart at regjeringen ikke kan komme med en avklaring vedrørende kvotetildelingen til gasskraftverket på Kårstø.

– Klimakvoteloven trer i kraft om bare 7 uker. Men regjeringen har ennå ikke blitt enige om hva klimakvoteloven egentlig sier om CO 2-kvoter til gasskraftverket. Det er ganske utrolig, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.