KRAFT

Tror på gode tider etter EU-avtale

Statkraft ser for seg å tjene godt på EUs mål om økt andel fornybar energi i fremtiden.
Statkraft ser for seg å tjene godt på EUs mål om økt andel fornybar energi i fremtiden. Bilde: KNUT STRØM
Trond Gram
14. feb. 2008 - 12:06

Til tross for lavere kraftpriser leverte Statkraft et resultat i fjor som var på 6,6 milliarder kroner etter skatt, et av de beste i konsernets historie, men en drøy milliard dårligere enn i 2006.

– Kraftprisene tatt i betraktning, er resultatet for 2007 meget sterkt. Dette skyldes god energidisponering og sikringshandel, effektiv drift samt økt bidrag fra tilknyttete selskaper, uttaler konsernsjef Bård Mikkelsen i forbindelse med resultatframleggelsen.

EU-plan gir Statkraft vekst

I slutten av januar la EU-kommisjonen frem sin omfattende klimaplan, som blant annet går ut på at CO 2-utslippene skal ned med minst 20 prosent innen 2020, blant annet ved hjelp av en høyere andel fornybar energi. Det ser Statkraft for seg å tjene på.

– EUs energi- og klimapolitikk frem mot 2020 forventes å forbedre grunnlaget for vekst for Statkraft innen fornybar energi og fleksibel kraftproduksjon, heter det i kvartalsrapporten.

– Bred politisk enighet

En avtale Statkraft undertegnet med den tyske energigiganten E.ON i oktober lot selskapet overta Statkrafts 44 prosent av E.ON Sverige, som blant annet er deleier i svenske kjernekraftverk. I bytte får Statkraft E.ON-eiendeler i Sverige, Storbritannia, Tyskland og Polen og over to prosent av aksjene i morselskapet E. ON. Det gjør Statkraft til Europas største produsent av fornybar energi.

– Bred politisk enighet om klimamål i Norge framover, som også omfatter å gjenoppta forhandlingene om et norsk-svensk sertifikatmarked, forventes – sammen med virkningene av EUs direktiver – å styrke grunnlaget for utbygging av fornybar energi også i Norge. Statkraft er med sin satsing innen vann-, vind- og gasskraft godt rustet til å ta del i denne utviklingen, heter det i meldingen.

Kraftig vekst i 2007

2007 ga Statkraft en vekst i produksjonskapasiteten på rundt 7 TWh, etter at de ferdigstilte utbyggingen av tre gasskraftverk, satte i drift flere vannkraftverk og ett fjernvarmeanlegg.

Intensjonsavtalen med E.ON AG om salg av aksjer i E.ON Sverige i bytte mot aktiva og aksjer i E.ON AG vil tilføre konsernet ytterligere cirka 7 TWh i produksjonskapasitet. Til sammen medfører dette at Statkrafts produksjonsevne øker med 33 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.