KARRIEREARBEIDSLIV

Tror på 14000 nye arbeidsplasser i Nord-Norge

North Energy spår jobb-boom.

Bilde: Scanpix
14. mars 2013 - 13:34

For hver arbeidsplass i olje og gass indikerer følgeforskning fra Norut og Møreforskning flere tilknyttede arbeidsplasser.

14000 jobber

Lederen for North Energy Erik Karlstrøm sier at det kan bety 14000 nye arbeidsplasser i Nord-Norge og Finnmark innen 2030.

–  I løpet av de siste årene har 10000 arbeidsplasser blitt borte fra Nord-Norge mens de har ventet på oljeindustrien. Flere energiselskaper er på vei til Nord-Norge. Jeg tror at det vil bli behov for alle typer arbeidsplasser, fra ingeniører til servicenæringen. I tillegg vil det bli mer behov for ansatte med kunnskap om fornybar energi som på lang sikt vil avløse den fossile energien, sier Karlstrøm.

Følgeforskningen forventer vekst i arbeidsplasser på 0,3-0,4 prosent i Finnmark og 0,6 på Møre.

Les også: Disse fagene gir jobb i «oljå»

Ser 30 år fremover

Karlstrøm er en av dem som snakket om rekrutteringsbehovene i oljebransjen på NHOs kompetansedag torsdag.

Ifølge Navs siste bedriftsundersøkelse sliter 80 prosent av virksomhetene med å få tak i kvalifiserte søkere til stillingene. Mange på ingeniører særlig innenfor petroleum og ikt-medarbeidere er estimert på 8000 personer.

Karlstrøm sier at hans selskap samarbeider med universitetene i Bergen og Tromsø og også utdanningsinstitusjoner i Alta for å få tak i flere ingeniører. 

–  Rekruttering hos oss skjer i tre faser. Den første fasen er å bruke nettverket vårt, fase to handler om å hente inn arbeidskraft fra utenfor Nord-Norge. Den tredje fasen er fremtidssatsning, hva som vil skje 30 år frem i tid.

Karlstrøm sier at de satser ikke bare på studenter på universiteter, men også de som går på barne-, ungdoms- og videregående skole.

–  Vi bidrar blant annet som lektor 2 og deler ut North Energys stipend til dyktige studenter. Sist på vår grundercamp i Alta i samarbeid med Ungt entreprenørskap deltok 200 potensielle grundere, sier Karlstrøm.

Les også: Så mye tjener norske oljearbeidere

Aker Solutions

Aker Solutions er et annet selskap som har startet flere virksomheter i Nord Norge.

–  6 januar i 2012 annonserte vi i Aker Solutions at vi ønsker å åpne et nytt kontor i Tromsø. Siden da har vi rekruttert nesten 100 ingeniører.  I tillegg har vi virksomheter i Hammerfest , Sandnessjøen og Narvik. Det er ca 200 ansatte til sammen og skal bli dobbelt så mange mot 2016, sier Kjell-Are Vassmyr, visepresident og regional leder for Aker Solutions. 

Vassmyr sier at han ikke er alene i Nord-Norge og det skaper kamp om talentene og mer press på ressurser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

–  Vi har fått 2600 søknader fra hele verden og har ansatt ca. 100 personer. 90 prosent av dem har ingeniørbakgrunn, 28 prosent er folk som har bodd i Nord-Norge før og ønsket å flytte tilbake. 46 prosent er nykommere til Tromsø. Det er betydelig overvekt av menn, men vi jobbet hardt med å få flere kvinner med. Mange av dem vi har rekruttert er også nyutdannede, sier Vassmyr.

Les også: Dette er Norges drømmeyrke

North Energy tror på 14000 nye arbeidsplasser i Nord-Norge fremover.
North Energy tror på 14000 nye arbeidsplasser i Nord-Norge fremover.

Ønsker folk hjem

Han legger vekt på at de først og fremst ønsker søkere som kommer fra Tromsø og som ønsker seg tilbake til byen. Vassmyr sier at Tromsø er en by som også tiltrekker mange som ikke har bodd der tildigere.

–  Det er en god internasjonal skole og det er mulighet for ektefeller til også å finne seg jobber i Tromsø.

Samarbeid med utdanningsinstitusjoner gir et godt grunnlag for rekruttering av flere ingeniører. Men i enkelte fagdisipliner har de problemer med å rekruttere flere.

–  For eksempel er kompetanse innenfor stål og rør vanskelig å få tak i i Tromsø.

Vassmyr sier at de kjører rekrutteringskampanjer to ganger i året og nå er i prosessen med å intervjue de nyeste søkerne.

Les også:

Mer enn halvparten av oljejobbene er på Vestlandet

Disse ingeniørene blir det mest behov for

Industriroboter skal revolusjonere oljebransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.