Tror Kina vinner det neste romkappløpet

Romkapselen Shenzhou 6 på toppen av en Long March 2F rakett ble skutt opp fra basen i Gobi-ørkenen i oktober 2005. Om tre måneder er det klart for Shenzhou 7.
Nasa-sjef Michael Griffin (t.h) inspiserer romferga Discovery etter landingen og endt oppdrag for STS-121. (Bilde: Bill Ingalls)
Nasas nye Orion-kapsel og Ares-raketter blir tidligst klare i 2015. (Bilde: Nasa)

Både Kina og USA har konkrete planer om å sende folk til Månen innen 2020.

Det neste flagget som plantes på måneoverflaten er muligens dekorert med fem stjerner i stedet for 50:

Kan slå USA

– Det er utvilsomt mulig for Kina å sende folk til Månen. Og dersom Kina ønsker å gjøre det før USA, er dette også mulig. De har den teknologiske kompetansen, sier Nasa-sjef Michael Griffin.

Han har nettopp holdt et foredrag i London og samtidig latt seg intervjue av BBC News .

Til sammen tolv mennesker, alle amerikanere, har gått på Månen siden Apollo 11 fløy Neil Armstrong og Buzz Aldrin dit 20. juli 1969. Siste måneferd var så tidlig som 1972 med Apollo 17.

Ny oppskyting etter OL

Nasa har planlegger et comeback nesten 50 år etter med sitt Orion-program .

Kina har kommet sterkt de siste årene. I 2003 ble Kina med Shenzhou 5 den tredje nasjonen etter USA og tidligere Sovjetunionen som fraktet mennesker ut i verdensrommet med eget utstyr.

Etter planen skal kineserne skyte opp sin tredje bemannede rakett i oktober – Shenzhou 7 (Det guddommelige 7. fartøy).

En ny rakettgenerasjon er underveis og skal i første omgang sette et fjernstyrt kjøretøy, rover, på Månen i 2013. Kina har imidlertid ikke noe tidfestet mål for når nasjonen skal sende taikonauter (kinesisk astronauter) dit.

Slik vurderer Buzz Aldrin det kinesiske romprogramet:

Ler av Kinas romplaner

Samarbeid

Griffin vil ikke mene noe om hva slags betydning det vil ha hvilken nasjon som vinner det neste månekappløpet, fordi han ikke er psykolog. Nasa-sjefen er mer opptatt av at USA og Kina er i ferd med å ta de første skrittene mot et romsamarbeid.

– Det er mer gunstig for oss å finne samarbeidsområder enn å krangle. Jeg vil minne om at de første felles operasjonene mellom USA og Sovjetunionen fant sted i 1975, midt under den kalde krigen. Dette ledet 18 år senere til ISS-programmet, den internasjonale romstasjonen, påpekte Griffin.

Les også:

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå