KRAFT

Tror kabel vil erstatte master

Ny kabel: Statnett vil utvide overføringskapasiteten til Danmark med en fjerde likestrømskabel, Skagerak 4.
Ny kabel: Statnett vil utvide overføringskapasiteten til Danmark med en fjerde likestrømskabel, Skagerak 4. Bilde: STATNETT
Jannicke Nilsen
28. aug. 2007 - 08:19

Det gjelder både kabelen langs Hardangerfjorden (Sima-Samnanger) og mellom Sogn og Sunnmøre (Fardal-Ørskog).

- Det ligger an til et kompromiss med deler av ledningen som sjøkabel, sier Nordtun til Bergens Tidende.

Aps sentralstyre er inne i den avgjørende sluttfasen for behandling av saken. Men konklusjonen kommer trolig ikke før etter valget.

Vil endre regelverket

Nordtun sier at Ap trolig vil åpne for endre retningslinjene Statnett styrer etter når det gjelder kabling av høyspentledninger i sjøen eller på land. Det vil bli lagt mer vekt på naturvern og miljøhensyn i nye retningslinjer:

- Vi må stramme opp de retningslinjer Stortinget tidligere har vedtatt. Der er det formuleringer som ikke holder i et helhetlig perspektiv, sier Nordtun.

På konferansen om høyspentledninger i regi av Den Norske Turistforening (DNT), drøftet politikere kraftlinjestriden. Debatten bar breg av et bredt politisk flertall for å endre retningslinjene, ifølge BT. Stortingspolitikere - fra SV til Frp - sier de ønsker en slik endring.

Må velge luftkabler

De eksisterende retningslinjer innebærer i realiteten at Statnett må velge å bygge nye nett med luftkabler.

Energiminister Odd Roger Enoksen har tidligere uttalt av han ikke ser noen grunn til å endre regelverket for hvordan dette praktiseres.

Statnett advarer mot en helt ny kablingspolitikk i landet. En jordkabel koster 8-10 ganger mer enn en luftkabel, mens en sjøkabel koster 5 ganger mer, ifølge Statnett.

- Skal vi kable alt av nye ledninger de neste ti årene, vil det koste 70 milliarder kroner ekstra, sa Jon Bråten i Statnett på konferansen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.