KRAFT

Tror ikke på kvotetyranniet

Thomas Palm i miljøorganisasjonen Zero.
Thomas Palm i miljøorganisasjonen Zero.
Ole K. Helgesen
28. nov. 2007 - 08:02

Thomas Palm tror ikke en ny internasjonal kvoteavtale er tilstrekkelig til å få kontroll over økningen av klimagassutslippene.

– Kvotetyranniet involverer for mange ulike regimer med politikere som kun tenker på sin egen posisjon ved neste parlamentsvalg. Derfor dukker det opp nye CO 2-utslipp overalt. Det er bare forbud og pålegg som fungerer. Derfor bør Norge kjempe for å få på plass et supplement til den internasjonale kvotehandelen som setter krav og standarder til energiproduksjon, sier Palm.

Vil ta storsynderne

Han mener kun noen ganske få aktørerstår for store deler av utslippene. Og hvis disse aktørene blir pålagt restriksjoner, vil mye av jobben være gjort.

– Hvis vi ser nærmere på de store industrielle punktutslippskildene, ser vi at det sitter bare en håndfull aktører bak dem. Og det er kanskje ikke nødvendig å påvirke flere enn noen få hundre beslutninger for å redusere store deler av verdens CO 2-utslipp. Det vil være mye enklere å legge ansvaret for kuttene på energiprodusentene enn på flere milliarder sluttbrukere.

Ren kullkraft kommer

Palm tror at ren kullkraft vil utkonkurrere gasskraft og atomkraft hvis myndighetene tar klimaproblematikken på alvor.

– Hvis utslippene skal ned, må kullkraftverkene enten stenges eller renses. Og det er billigere å tilpasse eksisterende kullkraftverk til rensing enn å bygge nye atomkraftverk eller gasskraftverk. Derfor tror jeg at ren kullkraft vil bli dominerende. Men det forutsetter at myndighetene tar problemet på alvor, sier Palm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.