Tror ikke på klimaavtale

Tror ikke på klimaavtale
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tror ikke det blir vedtatt noen internasjonal klimaavtale når FNs rammekonvensjon om klimaendring (UNFCCC) inviterer til konferanse i Mexico i høst. Her hilser statsministeren på FNs generalsekretær Ban Ki-moon i forbindelse med FN-møter i New York denne uka. Bilde: Reuters

Det blir ingen ny internasjonal klimaavtale i Mexico i høst, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Denne uka har statsministeren vært i samtaler med en rekke politiske ledere i forbindelse med FNs toppmøte om tusenårsmålene og åpningen av FNs hovedforsamling i New York. Samtalene har gjort ham pessimistisk.

Ingen toppmøte

– Samtalene her i New York viser helt klart at det ikke blir noen klimaavtale i Mexico før jul slik mange hadde håpet, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Han sikter til klimakonferansen i Cancún i Mexico i desember. Flere statsledere har allerede avlyst reiseplanene til Mexico og sender i stedet høytstående tjenestemenn. Det som i utgangspunktet skulle være et internasjonalt toppmøte, er dermed redusert til en vanlig samling.

Knapt håp om 2011

– Det beste vi kan håpe på, er framgang på to viktige områder: en avtale om stans i avskoging og finansiering av klimatiltak, sier Stoltenberg.

– Alt må settes inn på at vi får til en avtale i Sør-Afrika neste år, men selv dét er usikkert, sier han. (©NTB)

Les mer om: