KRAFT

Tror ikke finanskrisen rammer fornybarsatsing

Jannicke Nilsen
2. okt. 2008 - 14:29

Tyskland frykter ikke at finanskrisen som ryster Europa kan skade landets storsatsing på vind-, bio- og solenergi på lang sikt.

Matthias Maching, statssekretær i det tyske miljøverndepartementet, tror snarere verden står overfor et skifte verdensøkonomien, styrt av grønne teknologier.

Nok penger

- Klimautfordringen gjør at vi står overfor den tredje industrielle revolusjon, hvor energi og bærekraft er de viktigste spørsmålene. Grønne teknologier står i dag for et marked på over 1000 milliarder euro. Denne summen vil doble seg mot 2020. Selv om vi har finanskrise nå, vil det være nok finansressurser og arbeidskraft til å bære denne utviklingen framover, sa Maching.

Tyskland har i flere år hatt en massiv satsing på å bygge opp nasjonal industri for blant annet vindkraft og produksjon av solcellepanel og biodrivstoff.

- Så langt har vi hatt en virtuell, grønn økonomi. Nå er denne økonomien i ferd med å bli reell. Vi er ved et farlig punkt nå, men så langt kan jeg ikke se at finansurolighetene vil få noen direkte konsekvenser for utviklingen i Tyskland, utdyper Maching overfor TU.no.

Stabil støtte

Tysk landvind utgjør nå sju prosent av landets totale energiforbruk. Snaut 20 000 vindturbiner sikret en produksjon på 39,5 TWh i 2007.

I 2001 innførte landet en egen lovgivning for fornybar energi, som sikrer aktører stabile rammebetingelser.

Feed-in-tariffer sikrer tyske energiprodusenter blant annet et bestemt sum i offentlig støtte per kilowattime. Vindkraftprodusenter på land har fått støtte siden 1991. Nylig økte myndighetene støttenivået til offshore vind til 19 cent, tilsvarende 1, 57 norske kroner.

- De som investerer er garantert et bestemt støttenivå i 20 år. De som investerer først, prioriteres når energimyndighetene tildeler plass på stømnettet. Forutsigbarhet er avgjørende, sier Maching.

Norge kan lære

Nå skal Tyskland innfri strenge krav i EUs fornybardirektiv. Dette pålegger landet å blant annet redusere CO2-utslippene med 42 prosent fra 1990-nivå, og doble andelen av fornybar energi til 30 prosent i 2020.

Maching mener Norge har noe å lære av tysk framgangsmåte, dersom myndighetene virkelig vil satse fornybart.

- Det er tre ting som gjelder. Klare mål innenfor hver sektor, offentlig regulering av markedene og økonomiske insentiver. Alle tre elementene bør være tilstede, sier Maching, som også mener kvotemarkedet spiller en stor rolle.

Stor forskjell

Den tyske statssekretærens budskap stod i sterk kontrast til olje- og energiminister Terje Riis-Johansens innlegg.

Maching slo i bordet med håndfaste resultater på fornybarområdet, målrettede tiltak og økonomiske insentiver innenfor viktige, klimaintensive sektorer som transport, husholdning og industri.

Taust fra Riis-Johansen

Riis-Johansen nøyde seg med å konstatere at Norge har mange vindkraftparker på tegneblokka, og gjenta regjeringens visjon om Norges framtidige rolle som Europas reservebatteri ved hjelp av vannkraft og offshore vind i framtiden.

Hvordan en slik storsatsing skal kunne finne sted, var et tema Riis-Johansen unngikk med nøyaktig presisjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.