BYGG

Tror Hanekleivtunnelen åpnes etter planen

30. mai 2007 - 08:32

(NTB): Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) måtte tirsdag forsikre om at Samferdselsdepartementet ikke har presset Veidekke. Hun kan bli innkalt til Stortinget for å redegjøre om saken.

Veidekke er imidlertid taus om ulykkesårsaken. Entreprenøren tror ikke at åpningen av Hanekleivtunnelen 6. juli vil bli forsinket. Dersom ikke tunnelen blir ferdig etter anbudet, vil Veidekke få dagbøter på 150.000 kroner.

Politisk tunnel

Høyres samferdselspolitiske talsmann Trond Helleland krevde tirsdag at samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) må komme til Stortinget for å orientere om det han kaller «tunnelskandalen i Vestfold».

På komitémøtet tirsdag mente regjeringspartiene at dette ikke er nødvendig, men samferdselsministeren har sagt seg villig til å gi en redegjørelse

På befaring

Helleland får støtte av komiteens 1. nestleder, Borghild Tenden (V), mens komitéleder Per Sandberg (Frp) er mer avventende. Han understreker at det som skjedde i pinsen var en arbeidsulykke som er under politietterforskning, og at man derfor må vente med å innkalle statsråden til Stortinget. Spørsmålet om å innkalle statsråden vil bli drøftet på komiteens neste møte torsdag.

Onsdag drar Sandberg til Hanekleivtunnelen på befaring der han vil møte representanter for Vegdirektoratet, prosjektledelsen i Vegvesenet, representanter for Samferdselsdepartementet og Veidekke.

Har ikke presset veidekke

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete sier til NTB at departementet ikke har utøvet press på Veidekke for å få arbeidene i Hanekleivtunnelen fjerding innen 6. juli.

Hun avviser også at veidirektør Olav Søfteland er å bebreide for ulykken 2. pinsedag der to arbeidere ble skadd.

Navarsete sier at det var et rent arbeidsuhell. Ifølge statsråden var det en betongblokk som løsnet fra boltene den var festet i.

– Uforutsett ulykke

Veidirektør Søfteland sier til NTB at det som skjedde var en uforutsett ulykke.

– Med det bakteppet vi har for Hanekleivtunnelen vil enhver ulykke, uansett omfang, få stor oppmerksomhet, sier han.

Hadde et tilsvarende uhell skjedd et annet sted, ville det, ifølge Søfteland, knapt bli registrert.

Han sier det er entreprenøren som har ansvaret for å kvalitetssikre arbeidet, men at der er Statens vegvesen som godkjenner og dermed også har et klart ansvar.

Taus om ulykkesårsak

Hovedentreprenøren, Veidekke A/S, er foreløpig taus om ulykkesårsaken. Politiet og Arbeidstilsynet skal etterforske saken for å finne ut hvorfor et flere tonn tungt veggelement løsnet og falt ned 30 meter inne i tunnelen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Vi skal kartlegge fakta rundt ulykken og vurdere om det har forekommet brudd på byggherreforskriften, bergforskriften eller arbeidsmiljøloven. Dette er en jobb som fort kan ta tre uker, sier overingeniør Odd Johannesen i Arbeidstilsynet til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.