INDUSTRI

Tror flyet ligger på havbunnen

Skal utvide søkeområdet.

Leter: Her er representanter fra indonesiske myndigheter samlet under en pressekonferanse mandag.
Leter: Her er representanter fra indonesiske myndigheter samlet under en pressekonferanse mandag. Bilde: BAGUS INDAHONO/NTB SCANPIX
29. des. 2014 - 17:29

Søket etter AirAsia-flyet som ble borte fra radaren med 162 om bord, er avsluttet for dagen, sier lederen for Indonesias redningstjeneste mandag.

Redningstjenesten tror flyet ligger på havbunnen.

Søkeområdet vil bli utvidet tirsdag, sier lederen for redningstjenesten, Bambang Soelistyo, ifølge BBC.

Les også: Dette er de verste flyulykkene siste ti år

Falsk alarm

Mandag ble det observert gjenstander i havet i området hvor det søkes etter det savnede AirAsia-flyet. Men gjenstandene stammer ikke fra flyet, opplyste Indonesias visepresident Jusuf Kalla.

– Vi har undersøkt funnet, og det var ikke noe som bekreftet våre tidligere opplysninger, sa Kalla under pressekonferanse på flyplassen i Indonesia der det savnede flyet reiste fra. Flyet skulle etter planen lande i Singapore natt til søndag.

Det var et australsk Orion-fly som gjorde funnet, opplyste basesjef Dwi Putranto ved luftforsvarets base i Jakarta ifølge nyhetsbyrået AP. Gjenstandene ble oppdaget nær øya Nangka, rundt 1.120 kilometer fra stedet hvor flyet var da det mistet kontakten med omverdenen.

Det er i tillegg observert oljesøl i havet utenfor øya Belitung, skriver nyhetsbyrået DPA. Oljesølet er funnet nær Karimatastredet.

– Vi vil nå undersøke om det er flybensin eller drivstoff fra et skip, sier Hadi Tjahjanto, en pressetalsmann i det indonesiske luftforsvaret.

15 båter og 30 fly deltar i leteaksjonen, opplyser Indonesias visepresident.

Les også: Pilotene ba om å få fly uvanlig rute

– På havets bunn

Flyet med 162 mennesker om bord ble borte fra radaren 42 minutter etter avgang fra Surabaya søndag. Det befant seg da over Javasjøen, der været var dårlig.

Det er liten sannsynlighet for at flyforsvinningen får et lykkelig utfall, ifølge Bambang Soelistyo, lederen for Indonesias redningstjeneste.

På bakgrunn av våre koordinater, spår vi at flyet havnet i havet. Nå ligger det nok på havets bunn, sier Soelistyo mandag.

Kort tid før flyet forsvant, ba besetningen om tillatelse til å endre høyde. Dette ble avslått av flygelederne på grunn av annen flytrafikk i området.

Les også: Nå trener F-35 og F-22 sammen for første gang

Børssmell

AirAsias aksjeverdi sank med nesten 8 prosent mandag da børsen åpnet i Kuala Lumpur mandag morgen, men tok seg deretter noe opp igjen og lå mandag ettermiddag 7,8 prosent under startnoteringen.

Flere har mistet håpet om å finne overlevende etter helgens flyforsvinning.

Hvis menneskene om bord i det savnede indonesiske flyet har omkommet i en styrt, har det ikke vært høyere antall omkomne i sivil luftfart på nesten ti år, ifølge Aviation Safety Network.

Les også:

Vingene på dette flyet kan forandre form i lufta

Så mye bedre er de nye redningshelikoptrene

Norwegians nye 737 kan fly Oslo-New York  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.