FORSVAR

Tror det vil ta årevis å få nok folk til å drifte flyene vi har bestilt

Forsvaret har ikke nok folk til å drifte kampflyene som vi får flere av fram mot 2025.

Oberst Martin Tesli (til venstre) mener mangelen på personell begynner å bli kritisk. Her i samtale med sjef for Natos militærkomité admiral Rob Bauer. I bakgrunnen et F-35-fly. Bildene er tatt i shelter på Ørland flystasjon.
Oberst Martin Tesli (til venstre) mener mangelen på personell begynner å bli kritisk. Her i samtale med sjef for Natos militærkomité admiral Rob Bauer. I bakgrunnen et F-35-fly. Bildene er tatt i shelter på Ørland flystasjon. Foto: Ole Andreas Vekve / Forsvaret
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
14. mars 2024 - 10:07

– Vi har i lang tid vært tydelige på at vi mangler personell, sier oberst Martin Tesli til NRK

Han er sjef på Ørland flystasjon i Trøndelag, der Norges F-35-fly har base.

I hovedsak er det teknikere de mangler. De mangler mer enn 100 teknikere som kan jobbe med F-35-flyene.

Mottatt 40 av 52 fly

Tesli trur det vil ta mange år før de har nok personell på plass.

De har hatt F-35-fly på Ørland flystasjon siden 2017. F-35 er Norges kampfly som erstatter de tidligere F-16-flyene. Norge har mottatt 40 av 52 planlagte F-35-fly. 36 av disse har base på Ørland.

Høyre mener regjeringen bør hente fram en rapport fra 2020 og øke det militær-sivile samarbeidet for å få utdannet flere teknikere, ifølge NRK.

Oberst Martin «Tintin» Tesli, sjef for 132 luftving, i samtale med sjef for Natos militærkomité, admiral Rob Bauer, i et F-35-shelter på Ørland flystasjon.
Les også

Luftforsvaret klarer å hente mer ut av F-35 på tross av personalmangel

I januar i år passerte de Forsvaret flyttur nummer ti tusen med F-35A i Norge. Luftforsvaret var også tilfreds med å ha lyktes med å øke flytimeproduksjonen med kampflyene med 40 prosent i 2023 sammenlignet med året før.

– At vi lykkes med denne økningen er veldig bra og resultatet av en rekke tiltak vi har gjort, men vi er ikke i mål ennå, uttalte Tesli til TU den gang.

Sterk kritikk før jul

Utviklingen kan tilsynelatende stå i kontrast til den krasse rapporten som Riksrevisjonen offentliggjorde ugraderte deler av i desember 2023.

Forsvarsdepartementet fikk sterk kritikk for blant annet å ha undervurdert kampflysystemets behov for bemanning og driftsmidler.

– Det Riksrevisjonen peker på om at vi har for få folk, er helt korrekt. Ikke minst det særnorske med svært få teknikere per fly, sa Tesli.

Tor Egil Vangstad, nestleder i Norsk offisers- og spesialistforbund mener det er viktig og riktig å prioritere økt volum på offisersutdanningen.
Les også

Mener det vil ta lang tid å få nok forsvarspersonell

– Må øke volumet

Norsk offisers- og spesialistforbund har uttalt at det er viktig og riktig å prioritere økt volum på offisersutdanningen. Forbundet mener det vil ta lang tid å få nok forsvarspersonell.

– Det kan ta flere år, og vi er helt enige i at det er der støtet må settes inn, uttalte Tor Egil Vangstad, nestleder i offisersforbundet, til TU i fjor sommer.

Han stiller seg bak de fem prioritetene i forsvarssjefens fagmilitære råd.

Han er særlig fornøyd med forsvarssjefens fokus på personell og mener det er viktig å prioritere økt volum på offisersutdanningen raskt.

– Det tar lengst tid. Det er en bachelorutdanning, og fra du beslutter at volumet skal økes til du har ferdig utdannede, må du regne med å bruke lang tid, uttalte han.

Fire F-35A over trøndelagskysten i midten av november 2023. Norge har så langt mottatt 40 slike kampfly, seks av dem befinner seg i USA og brukes til trening.
Les også

Får sterk kritikk for F-35-håndtering: – Klassisk tilfelle av at det er gjort for lite for sent

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.