Tror Breivik ville lage Oklahoma-bombe

Tror Breivik ville lage Oklahoma-bombe
Den terrorsiktede ville sannsynligvis sprenge en bombe på 2,5 tonn, mener bombeekspert Per Nergaard i Norsk Folkehjelp. Bilde: Scanpix.

NRK meldte forrige uke at det ble funnet en stor, ferdiglaget bombe på 1,5 tonn på gården Breivik leide på Åsta i Hedmark. Dette ble avvist av Forsvaret.

Blandet med diesel

Men kunstgjødselen var ifølge informasjonsmedarbeider Roar Hansen i Oslo politidistrikt blandet med diesel, og kunne derfor vært brukt i den samme bomben som ødela store deler av Regjeringskvartalet, skriver VG.

Bomben i Regjeringskvartalet skal ha vært på om lag 950 kilo.

2,5 tonn

– Etter min oppfatning viser dette at han har tilvirket en bombe på 2,5 tonn. Det er samme størrelse som Oklahoma-bomben. Jeg mener Breivik må ha brukt Timothy McVeighs bombe som referanse for de ødeleggelsene han ønsket å gjøre, sier bombeekspert Per Nergaard i Norsk Folkehjelp til avisen.

168 mennesker ble drept i McVeighs bombeaksjon i Oklahoma City i USA i 1995.

– Jeg tror Breivik ønsket å oppnå samme status som McVeigh. Hvorfor han ikke tok med seg hele bomben, kan vi bare spekulere på, men en årsak kan være at varebilen ikke tålte så stor last, sier Nergaard.

Rast

Dersom Breivik hadde brukt all kunstgjødselen i bomben i Regjeringskvartalet, ville trolig følgene blitt enda alvorligere.

– En så stor bombe kunne ha medført at hele høyblokka hadde rast sammen, sier han.

Prøvesprengning

Breivik gjennomførte én prøvesprengning før terroraksjonen, om lag 2,5 kilometer sør for gården han leide. Han har i avhørt forklart hvor dette skjedde, og politiet har undersøkt stedet og gjort en rekke beslag.

I sitt såkalte manifest skriver den terrorsiktede at det er viktig å ha mer sprengstoff i bakhånd, slik at man kan gjennomføre flere sprengninger når man slipper ut av fengselet eller rømmer.

Forsvaret har i flere omganger uskadeliggjort det de fant på låven, men de har ikke villet si hvor mye sprengstoff som ble funnet.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet har tidligere langt på vei avblåst faren for at det fortsatt skulle finnes bomber, sprengstoff eller bombekomponenter som ikke var gjort rede for etter terroraksjonene 22. juli.

Les mer om: