NYHETER_BYGG

Troner ved Nitelva

Om knappe to måneder åpner flaggskipet til Rainbow Hotels dørene. Da skal totalentreprenør Veidekke være ferdig med alle arbeidene. Nå jobber 250 personer på spreng for å bli ferdig en måned før opprinnelig sluttdato.

Byggherre, arkitekt, totalentreprenør og tekniske entreprenører for hotellet på Lillestrøm er de samme som for kort tid siden ferdigstilte Hotel Opera i Oslo. - Erfaringen fra forrige prosjekt har vært viktige for oss i gjennomføringen, sier prosjektleder Hans Olav Sørlie i Veidekke. Selve hotellet er bygd i plasstøpt betong, mens kongressavdelingen er bygd av prefabrikerte betongelementer som en separat enhet.

Kinesisk granitt

Fasadene består av glass og aluminium med kinesisk granitt i to gråsjatteringer og italiensk Travertin. Enkelte steder er det lagt inn felter av sedertre som bryter opp fasadens kalde inntrykk. Vinduene er plassert sammen fire og fire, til store vindusfelt for å gi bygningen et lavere inntrykk og gjøre den mindre ruvende på Lillestrøms flate sletter. For å bryte opp bygget ytterligere, er hotellet orientert i fire separate bygningskropper med gjennomgående lysspalter. Også de tilbaketrukne første og andre etasje samt toppetasjen er med på å gi bygget et mindre ruvende preg.

For å hindre at gjestene plages av bilene som suser like forbi, er det brukt spesielle lydglass.

På grunn av den korte byggetiden valgte byggherren prefabrikkerte baderomskabiner levert fra Danmark. Gulvene er av naturstein fra Kina og Italia, parkett, tepper og fliser. Veggene er enten malt, flislagt eller kledd med kirsebærfinér i fellesarealene. Tekniske installasjoner har Siemens, Bravida og Oras stått for. Det er blant annet laget opplegg for direkte overføring til hotellrommenes TV-skjermer fra kongressalen.

Garanterer tørre bargjester

Hotellet er fundamentert med stålkjernepeler 50 meter ned til fjell, dimensjonert for 500-årsflommen. Tomta var tidligere brukt til kreosotimpregnering av jernbaneskiller, og Selmer har renset jorda.

Kommunen har bygd flomvoller rundt hele området samt pumpestasjon like i nærheten. Hotelleieren og tekniske eksperter mener det bør holde nattklubbgjestene og parkeringshusets 40 biler samt tekniske rom tørre. Alt teknisk utstyr er imidlertid montert en halvmeter opp på veggen i tilfelle storflom. I tillegg er tekniske rom for fjerde til sjuende etasje plassert i øverste etasje.

Hotellet har også et moderne SPA-anlegg, bar i første etasje, flere restauranter samt kjøkken som også skal servere varemessas restauranter og kafeer samt store middagsselskaper.

Stramt arbeidsmarked

Norges Varemesse leier hele tredjeetasjen til kontorer, mens første og andre etasje er kongressenter og fellesarealer. Etasjene fire til sju inneholder hotellrom og suiter. Alle kanalføringer er lagt vertikalt, og det har gitt mulighet for høye, luftige gangarealer i hotellfløyene. Alle rom har vinduer som kan åpnes. Både oppvarming og kjøling skjer ved hjelp av fjernvarme.

- Utfordringene under byggingen har vært den korte byggetiden, parallell prosjektering og bygging samt endel endringer i planene underveis. Innkjøp av ferdige moduler, som baderommene, krever tidlig prosjektering og setter store krav til beslutningstakeren, understreker prosjektleder Sørlie.

Men det er vanskelig å skaffe gode fagfolk. Hele bransjen sliter med rekruttering og høyt sykefravær.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.