RIKSVEI 706 NYDALSBRUA

Trondheims nye landemerke reiser seg på Sluppen

Med sitt 55 meter høye, skråstilte tårn vil Nydalsbrua ruve mellom E6 og Dovrebanen.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
21. juni 2022 - 12:17

– Vi er nå i full gang med å støpe brutårnet. Entreprenør Skanska har fått opp klatreforskalinga, og ut over sommeren og høsten vil tårnet reise seg steg for steg, inntil full høyde blir nådd i oktober, sier prosjektleder Martin Jusnes Engum i Statens vegvesen.

På anleggsplassen like ved bredden av Nidelva er mange i arbeid, inne i et nettverk av armeringsstål og forskalingsplank. Det knitrer fra sveiseapparater og klirrer i stålstenger som blir lagt på plass. Siste uka i juni skal betongen fylles på. Det som blir den største støpen i Nydalsbrua-prosjektet vil vare i flere døgn, og betongbiler og flere blandeverk må virkelig trø til for å sikre jevn forsyning til byggeplassen.

– Rundkjøringslokket blir en kjempestøp, men vi har stor tro på at entreprenøren vil håndtere jobben på en utmerket måte. Så skal første del av selve brua støpes på reis, før det monteres støpevogn og de resterende etappene over Nidelven støpes etter fritt-fram-metoden ut over høsten og vinteren, sier Engum.

Den nye brua over Reisaelva i Nordreisa skal skyves på plass over elva når den er klar.
Les også

Denne brua skal først bygges på en fotballbane

Fjerner flaskehals

Prosjektleder Martin Jusnes Engum og hovedbyggeleder Karl Gunnar Sødal foran rundkjøringslokket som skal støpes på Nydalsbrua. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Prosjektleder Martin Jusnes Engum og hovedbyggeleder Karl Gunnar Sødal foran rundkjøringslokket som skal støpes på Nydalsbrua. Foto:  Statens vegvesen

Nydalsbrua er en del av Miljøpakken i Trondheim. Av kostnaden på rundt 1,4 milliarder kroner er rundt 62 prosent finansiert statlig og resten bompenger. Brua vil erstatte den gamle Sluppen bru, som i årevis har vært en flaskehals i vegsystemet i byen.

Fra en smal tofelts bru over Nidelva, går man neste høst over til fire felt for biltrafikken, pluss at gamlebrua blir ombygd til gang- og sykkelbru.

– Veianlegget vil løse kapasitetsutfordringene rundt Sluppen for bilistene, og i tillegg får vi svært gode forbindelser for gående og syklende, med ekspressykkelvei. Det er mange som bruker sykkel til jobb og skole, og vi forventer at sykkelbruken i Trondheim vil stige ytterligere når dette prosjektet står ferdig, sier Engum.

Også kollektivtrafikken vil gå mer sømløst med den nye brua. På gamle Sluppenbrua var det nemlig svært smalt, og kurvaturen gjorde det vanskelig å passere med to store kjøretøy over brua samtidig.

Første del av Byåstunnelen

Prosjektet inkluderer også oppstart av Byåstunnelen fra øst, der to doble tunnelløp er drevet 80 meter inn i fjellet. Så når Byåstunnelen får finansiering, er det bare å jobbe seg videre innover.

Tonnevis med armeringsstål er montert oppi forma der rundkjøringslokket skal støpes i slutten av juni. De to løpa til Byåstunnelen går inn i bakgrunnen <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Tonnevis med armeringsstål er montert oppi forma der rundkjøringslokket skal støpes i slutten av juni. De to løpa til Byåstunnelen går inn i bakgrunnen Foto:  Statens vegvesen

I tillegg til hovedbrua over Nidelva, inkluderer veiprosjektet ca 1,2 km ny strekning på riksvei 706 Osloveien, to mindre bruer over Leirelva, og veganlegg og rundkjøring på østsida av Nidelven. Det er allerede bygd flere hundre meter med ramper i betong og stein, og store mengder stein er sprengt ut langs Osloveien for å gi nødvendig plass.

Entreprenør Skanska jobber nå for å bli ferdige til bruåpning i oktober neste år, noe som er over et halvt år før opprinnelig sluttfrist.

Hølland bru fra 1843 er 34 meter lang og krysser elva Ogna i Hå kommune.
Les også

Sjeldent oppdrag: Denne brua fra 1843 må forsterkes – uten at det synes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.