NYHETER

Trondheim vurderer om Veidekke  og NCC skal avvises

Trondheim kommune valgte å ikke åpne tilbudene fra NCC og Veidekke Industri under anbudsåpningen tirsdag 10. april.

Bilde: Ukjent
Kjell Herskedal
11. apr. 2012 - 15:06

-"Anbud fra Veidekke AS og NCC AS ble mottatt, men tilbudspris ble ikke kunngjort. Legges i safe i påvente av avklaring," står det i protokollen.

Kommunaldirektør for bydrift i Trondheim, Einar Aasved Hansen, sier til Våre Veger at det nå gjennomføres sonderinger før kommunen bestemmer seg om NCC og Veidekke skal avvises eller godkjennes som anbydere.

-Dersom de blir avvist, blir anbudene ikke åpnet, sier Aasved Hansen.

Bakgrunnen er prissamarbeidet mellom de to selskapene i årene 2005-2008 som ikke er ordnet opp i.

Kommunaldirektør Einar Aassved Hansen i Trondheim kommune. (Foto: Kjell Herskedal)
Kommunaldirektør Einar Aassved Hansen i Trondheim kommune. (Foto: Jarle Skoglund)

-Noen dager

-Vi vil bruke noen dager til denne avklaringen, men i løpet av april må vi uansett ha konkludert, sier Aassved Hansen. Han sier at byens politiske myndigheter holdes orientert, men at spørsmålet om NCC og Veidekke skal få være med i anbudskonkurransen blir avgjort adminsitrativt.

Det er kun Trondheim kommune som er involvert i denne avgjørelsen. Trondheim, sammen med flere andre kommuner i Midt-Norge, har lenge arbeidet med å finne ut av hvilke utslag prissamarbeidet mellom de to selskapene har gitt, men det er ikke konkludert. Hvor stor overpris som eventuelt ble betalt for asfalten i 2005-2008 er det foreløpig ingen som vet.

Nylig avvisete Statens vegvesen NCC og Veidekke fra asfalt-konkurransene på riksvegene i Trøndelagsfylkene.

 

Ulovlig prissamarbeid

- Beslutningen er tatt på grunnlag av at de to selskapene har erkjent å ha deltatt i ulovlig prissamarbeid i Trøndelagsfylkene. Avvisningen gir en klar melding om hvordan vi ser på slike ulovligheter. Vi har hatt en grundig gjennomgang av det juridiske aspektet ved saken og mener at vi har solid grunnlag for avvisningen, sa vegdirektør Terje Moe Gustavsen i den forbindelse.

Anbudsåpningen i Trondheim denne uka gjaldt asfaltoppdrag på ca 15-17.000 tonn, hvorav ca. en tredel på riks- og fylkesveger og to tredeler på kommunale veger.

Det var tre tilbydere. Foruten NCC og Veidekke Industri la PEAB Asfalt inn et anbud på 10,4 millioner kroner eks. moms på kommunale veger og på 5,2 millioner kroner for riks- og fylkesveger.

Dersom NCC og Veidekke avvises, betyr det at PEABs anbud blir stående alene.

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.