DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Trøndelag tenker nytt rundt datafangst i vinterdriften

Teknologiselskapet Zeekit har vunnet en stor kontrakt med Trøndelag fylkeskommune for datafangst av produksjonsdata på drifts- og vedlikeholdskontraktene i Trondheim og Hitra.

Robert Bengtsson-Fosen er driftsdirektør i Zeekit.
Robert Bengtsson-Fosen er driftsdirektør i Zeekit.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
9. okt. 2020 - 13:23

– Mange var skeptiske da ansvaret for fylkesvegene ble overført fra Statens vegvesen. Her viser Trøndelag fylkeskommune at de virkelig har gjort hjemmeleksa si. Ikke bare er kravene godt utformet og prosessen ryddig, kontraktsformen er også svært nytenkende, sier driftsdirektør i Zeekit, Robert Bengtsson-Fosen.

Bergsprengningsleder Jan Erik Neergård i Hæhre Entreprenør fyrer her av av sin 300. salve i Åstunnelen.
Les også

Én million kilo sprengstoff gikk med for å lage hull til ny E6-tunnel

Helt ny struktur – mer effektiv drift

Det samles inn enorme menger data fra vinterdriften, de skal tolkes av entreprenør og byggherre, og ligger til grunn for kontraktsoppfølging. Har entreprenøren brøytet og saltet i henhold til kontrakt? Svaret ligger i dataene.

Tradisjonelt har byggherre og entreprenør tolket samme data, men i hvert sitt driftssystem. Det har skapt mange unødvendige misforståelser, og er årsak til mangt et møte med høy temperatur.

Trøndelag fylkeskommune har valgt en helt ny tilnærming. De har valgt en løsning der byggherre kontrollerer datafangstsystemet, men gir entreprenørene full tilgang.

Dermed sitter både byggherre og entreprenør i samme system. I første omgang er det snakk om datafangst av produksjonsdata på drifts- og vedlikeholdskontraktene i Trondheim og Hitra. Totalt 130 kjøretøy skal nå bruke teknologi fra Zeekit. 

– Jeg har etterlyst dette i mange år, og vil gi full honnør til Trøndelag fylkeskommune. Når alle forholder seg til det samme, så forsvinner mye av friksjonen som preger dagens kontraktsoppfølging. Dette er en enkel måte å spare mye tid og penger for både byggherre og entreprenører, sier Robert Bengtsson-Fosen.

Tokagjelet er en del av fylkesvei 49 og er svært skredutsatt, men politikerne i Vestland fylke vil ikke bare satse på rassikring. Bildet er fra et ras i 2013.
Les også

Politikerne strøk setning som skulle prioritere rassikring

Mer enn bare datafangst

Digitalisering av samfunnet og bedrifter skjer i rekordfart. Trøndelag fylkeskommune har til driftskontraktene gått til innkjøp av Collector Pro, et digitaliseringsverktøy utviklet av Zeekit for selskaper med folk ute i felt. Collector Pro digitaliserer alt fra sjekklister og arbeidsordre, til timelister og avvikshåndtering.

– Det er enorme muligheter som ligger i digitalisering. De som gjør dette riktig, skaper en enklere og mer effektiv hverdag for alle som jobber ute og inne på prosjekter. Vi takker for tillitten og gleder oss til å bidra til en digital, trygg og effektiv arbeidsdag på veien i Trøndelag, sier Bengtsson-Fosen.

Aktivister inne i resepsjonen til Olje- og energidepartementet under en aksjon i fjor. Mandag møter 18 av aksjonistene i retten fordi de ikke vedtok bøtene de fikk i forbindelse med aksjonen.
Les også

Fosen-striden: I dag møter 18 ungdommer i retten

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.