NETTARKIV

TROND HEGGELUND SNAKKER MED KJELL RØNNINGSBAKK OM: Kraftmarkedet, hundebitt og elitedansing

FEM FAKTA OM KJELL RØNNINGSBAKK

  • Redaktør av Kraftnytt.no. Nettstedet har 10 års jubileum 26. november i år.
  • Har jobbet tidligere i Dagens Næringsliv, DNX Montel, senere TDN Kraft og Europower.
  • Var en av tre som startet nettstedet Hundebitt.no, og var sterkt delaktig i at Norge for noen år tilbake fikk en lov om hundehold.
  • Har gjennomført Sykepleierskolen i Sør-Trøndelag (!).
  • Har vært elitedanser innen rock og swing hos Fastings danseskole.

Vi har alle skjulte sider og kvaliteter som ikke er kjent for allmennheten. Redaktøren av nettstedet Kraftnytt.no, Kjell Rønningsbakk, var i 1980-årene elitedanser hos Fastings danseskole.

Siden har han danset seg innom det meste av publikasjoner som har med kraftmarkedet å gjøre. Først i mediehuset til Handels- og Sjørfartstidende. Så bestemte han seg for å koreografere livet sitt selv. For ti år siden startet han Kraftnytt.no som er et uavhengig nettsted som skriver om og overvåker det som skjer i nettopp kraftmarkedet.

Ettersom kraftpriser og den slags opptar stadig flere nordmenn, blir også Kraftnytt.no stadig mer populær. I sommer passerte Rønningsbakk 30 000 artikler i basen sin. Han har 1500 betalende lesere daglig, pluss flere tusen som er innom på gratisvisitt for å få med seg nyheter om hvor det er best og billigst å kjøpe strøm.

– Tar du egen medisin? Bytter du selv strømleverandør i disse ulvetider?

– Ja det gjør jeg. I forbindelse med jobben har jeg regelmessig byttet strømleverandør, men har også gått i fella, for å si det sånn. Fikk litt trøbbel etter at jeg for noen år siden byttet til Kraftkompaniet Vest som gikk konkurs vinteren 2003. Det ble det mye bryderi av ettersom jeg på vegne av familie, venner, sameier, borettslag og naboer hadde vært ansvarlig for at de valgte akkurat det selskapet. Men vi fikk nå rettet opp i det, og de siste årene har jeg benyttet en solid kommunal kraftleverandør.

– Sånn mellom oss to og 102 000 TU-abonnenter – hvilken kraftleverandør byttet du til?

– Jeg valgte Gudbrandsdal Energi, de er skikkelige folk som kan kundeservice.

– Jeg intervjuet kommunikasjonsdirektøren i Statnett, Tor Inge Akselsen, for en stund tilbake. Også han benyttet seg av energidølene fra dalstrøka innafor¿

– Det er et bunnsolid selskap. Som privatkunde har jeg lært at jeg bør unngå små selskaper som går bra i rolige faser der de handler inn kraften i spotmarkedet. Problemene oppstår når prisene går bratt oppover, som i desember 2002, da er sjansen stor for at slike småaktører med innkjøpene fra dag til dag i spot kan gå til skifteretten og bli slått konkurs.

– Sånn sett fra ditt ståsted, fungerer kraftmarkedet bra?

– For kraftselskapene, de profesjonelle kjøperne og meglerne fungerer det sikkert bra, men ikke for private husholdninger. Undersøkelser viser at syv av ti private strømkunder ikke bytter kraftleverandør. Den nye energiloven med et fritt kraftmarked fungerer for aktørene i bransjen, men ikke for forbrukerne. For disse er kraftmarkedet et liksommarked. Det virkelige kraftmarkedet er det aktørene i Nord Pool som deltar i, der er det ingen vanlige husholdninger.

– Men du er jo ikke bare hektet på strøm. Har skjønt at du biter fra deg også på andre måter. Er ikke du en av drivkreftene bak Hundebitt.no?

– Det stemmer. Hundebitt.no har på et par år blitt Norges best besøkte nettsted om hunder. Det forteller at mange har negative opplevelser med hunder og eierne deres. Selv ble min sønn bitt. Dette var en av grunnene til at vi etablerte nettstedet, samt at jeg i et halvt år jobbet på halvtid for å få etablert den hundeloven. Vi trengte et fristed hvor vi kunne legge fram informasjonen vår. Vår gruppe var ikke alene om å få til den loven. Kamphundeiere pleier å gi oss skylda for hardere tider med hundeloven, men det er en sterk overdrivelse.

– På nettstedet ronningsbakk.net, som er din private oase på internett, kan det se ut som du er en reiseglad musikkjournalist som er glad i øl. Noe jeg har glemt i opplistingen?

– Blues har vært min greie. Det er nemlig mye blues i mitt liv. Har mye i platesamlinga. På konserter har jeg hørt de største artistene. Du visste kanskje ikke at jeg har en skjult fortid som musikkjournalist? Fra 1979 til 1983 – tror jeg det var – jobbet jeg på heltid som musikkjournalist. Jeg er fortsatt den journalisten som har vært på flest bluesfestivaler på Notodden, fast siden 1989. Forfall bare i 1997. Det var gyldig. Jeg lå på sykehus i Tyrkia.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.