NETTARKIV

TROND HEGGELUND SNAKKER MED ANNE SIGRID HAMRAN OM: Sexy byggekraner, røntgensyn og stuping fra Honnørbrygga

Trond Heggelund
25. aug. 2006 - 11:11
Vis mer

– Du har jo uttalt i Magasinet at ”Virker vel litt skada når jeg sier at kraner er sexy eller at det ikke finnes noe vakrere enn Sinsenkrysset i aftensol”. Begge disse eksemplene er jo på landjorda. Hvorfor kom ikke du som havnedirektør på noe mer maritimt?

– Det har jeg ikke tenkt på før nå. Folk flest synes at skip er vakre, men jeg vil kjempe for vakker infrastruktur og arkitektur på land. I forrige syklet jeg forresten forbi en mobil byggekran i Kvadratturen i Oslo – og den krana var definitiv sexy.

– Og ellers har familien det bra? Du har vel fått mange rare kommentarer på grunn av din byggekstase?

– Ja det har jeg. De fleste kommentarene er heldigvis positive.

– Du er hekta på flotte bygg og byggverk, men containere liker du? Synes du de er vakre? Ser at du har skrevet et opprop om at containerne fortsatt må til Oslo.

– De er viktige for Oslo. Jeg liker dessuten containere. De har en egen skjønnhet. Spesielt når jeg vet hva som er inne i dem – skjønne klær, vakre møbler eller god mat – bare for å ta en del.

– Har du utviklet røntgensyn?

– Nei. (Latter). Men jeg klarer å forestille meg hva som er inne i bygninger.

– Så fra den nye Operaen og Ekebergrestauranten skal vi fortsatt se de traurige containerne på Sjursøya?

– Jeg tror det er riktig å sortere containere for seg selv i sydhavna i Oslo og miljøet rundt Operaen for seg selv. Det handler om å oppnå harmoni og balanse.

– Jeg mener at den nye Operaen ser ut som en firkantet hvithval som har forlist i fjæresteinene. Hva mener du – er bygningen sexy?

– Den er vel ikke direkte sexy. (Latter). Til det er den for rask lesbar og monumental. Men jeg synes bygningen er kjempeflott og spennende!

– Som havnedirektør kunne du kanskje fått sprengt vekk de stygge siloene på Vippetangen? De blir jo heller ikke akkurat vakrere i aftensol?

– Fra mitt kontorvindu ser jeg hver dag på de nevnte siloene i morgensol. (Latter). De er fine, men Oslo-politikerne får velge hva de skal gjøre med dem i fremtiden. Siloene kan kanskje bygges om til boliger eller sprenges vekk. Det er ikke opp til meg. Generelt synes jeg siloer er vakre. (Latter)

– Som tidligere arkitekt og nå havnedirektør har du jaget etter mer skjønnhet i arkitekturen. Foruten Sinsenkrysset – hva er Norges tre peneste bygg eller byggverk?

– Nidarosdomen, Borgum Stavkirke og Glemmen gamle kirke i Fredrikstad. Kirkearkitektturen er viktig og blir litt glemt i våre dager.

– Hva er så de tre styggeste bygningene i Norge?

– En del av skurene i havna i Oslo er stygge. Noen av dem finner du på Filipstad, Sjursøya og Bekkelaget. De burde rives. Jeg vil åpne for å etablere mer industriarkitektur. Det vil bli både spennende og særegent.

– Det tror jeg på. Dersom du er så opptatt av skjønne bygninger hvorfor tillater du at 140 cruiseskip i år sperrer utsikten til vakre Akershus festning?

– Jeg er enig at ikke alle cruiceskip er like pene. Men Oslo er nå en havneby og bør behandles deretter. Cruiceskipene skaper dessuten nye, temporære rom mens de ligger til kai. Og dermed forsterker de festningen, dersom du skjønner hva jeg forstår.

– Kanskje ikke helt. Men la nå det ligge. Som havnedirektør har du vært med på vedtaket om at det pumpes miljøgifter ut i Oslo-fjorden ved Langøyene. Kunne du ikke latt fjorden være litt vakker uten PCB, olje og tungmetaller?

– Vi har lagt deponiene på en sikker måte på trygge plasser. Ikke noe tyder på at det lekker fra disse. Det er dessuten en av de få måtene å behandle disse stoffene på. Jeg håper at fremtidige ingeniører finner opp mark eller andre ting som kan spise opp det som er i deponiene.

– Så du mener det er trygt å bade i fjorden nå?

– Det er det. Oslofjorden har rent vann og er ren på bunnen. Jeg skal selv stupe fra Honnørbrygga neste år for å bevise det. Blir du med? (Latter)

– Dersom du hopper først ut i sjøen så er det greit.

– Avtale!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.