BYGG

Tromsø vant OL-kampen

Ishavsbyen vant med 7 mot 6 stemmer i idrettstyret.

Avgjorde

Avstemningen viste 6 - 6, men dobbeltstemmen til idrettspresident Odd Roar Thorsen avgjorde altså det hele.

Det har lenge vært kjent at han ville at Tromsø skulle bli norsk søkerby.

- Det blir feil å si at jeg aldri har vært i tvil, men jeg ble relativt tidlig sikker på at Tromsø er den beste søkerbyen. Byen gir Norge de beste mulighetene til å vinne frem internasjonalt og til å gi verden noe helt annerledes enn det som tidligere har vært vist, sier Thorsen til NRK.

Anlegg

- Tromsø tilbyr et meget kompakt arrangement med en deltakerlandsby og solid forankring i kommunale planer. Det er snakk om korte avstander. Det er en sentralt plassert flyplass, sa Thorsen under pressekonferansen klokken 13.30 fredag.

Vinner Tromsø de 113 IOC-medlemmenes gunst og blir tildelt lekene i 2018, blir det stor byggevirksomhet i byen. En rekke nye anlegg blir da oppført.

Totalt er det snakk om 15 anlegg, hvorav 14 skal ligge innen en radius på 11 kilometer fra bykjernen.

- Støtten varmer

Tromsøs søknad viser en total prislapp på 15,4 milliarder kroner. Tiden vil vise hva den endelige regningen kommer på.

OL-general Erlend Rian tenker ikke på regningen i dag.

- Dette føles bedre og bedre. Jeg har vært svært spent, men er veldig tilfreds nå. Jeg er takknemlig overfor de som støttet oss, og synes det er svørt hyggelig at vi har hatt så mange tilhengere i Oslo, Trondheim og på Vestlandet, sier Rian til statskanalen.

Favoritt

Tromsø var favoritt til å bli den norske søkerbyen til OL allerede fra begynnelsen. Meningsmålinger viste at det også var et flertall i folket for et OL i Tromsø. Etterhvert tok Oslo noe innpå, men det var uansett ikke det norske folk som skulle ta den endelige avgjørelsen.

En halvtime før avgjørelsen ble gjort kjent meldte Tromsø-avisa Nordlys at Tromsø ble norsk kandidat til OL i 2018. Lekkasjer fra "kilder som står styret i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komite nært" var bakgrunnen.

- Dette er en klok og historisk beslutning. Det er tid for en nasjonal dugnad. Tromsø, Trondheim og Oslo må nå slås sammen til Norge 2018, med oppdrag å promotere Tromsø og Norge, sier sjefredaktør i Nordlys, Hans Kristian Amundsen, til sin egen avis.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.