KRAFT

Troms Kraft dømt til å selge Bardufoss kraftverk

DØMT TIL Å SELGE: Troms Kraft er dømt til å selge Bardufoss kraftverk til Statkraft.
DØMT TIL Å SELGE: Troms Kraft er dømt til å selge Bardufoss kraftverk til Statkraft. Bilde: Kjell-Are Sollied
Øyvind LieØyvind Lie
8. sep. 2011 - 09:55

– Det er en trist dag for Troms Kraft. Vi skulle selvfølgelig ønske at vi fortsatt kunne ha vært eier av kraftverket vårt, sier konsernsjef i Troms Kraft, Oddbjørn Schei, i en pressemelding.

Troms Kraft har drevet kraftverk i fossen siden 1920-tallet. I 1950 ble det inngått en avtale med staten om leie av kraftverket i 60 år, og dagens kraftverk ble besluttet bygget ut i 1953. Leieavtalen ble overdratt til Statkraft på 1990-tallet, da selskapet ble etablert.

Dommen gir Statkraft rett til å gjennomføre innløsning.

Troms Kraft har ønsket å få kompensasjon tilsvarende markedsverdien på kraftverket, noe Statkraft ikke har vært villig til å gi.

Markedsøkonomien råder

Da avtalen ble inngått, fantes det ikke noe Statkraft som drives etter markedsøkonomiske som i dag. Statkraft ble først opprettet som eget selskap etter at energiloven kom på begynnelsen av 1990-tallet og kraftmarkedet ble liberalisert.

– Vi vant ikke fram med vårt syn om at dette var en offentligrettslig avtale, og konstaterer at dommerne har vurdert dette som en privatrettslig avtale. Vi er uenige i resultatet, men tar avgjørelsen til etterretning. Vi vil nå gå nøye gjennom premissene for dommen, sier han videre.

Kraftverket produserer 220 GWh i året.

Les også: – Arrogant av Statkraft

Krevende

Han karakteriserer saken som krevende.

– I nær 90 år har Bardufoss kraftverk vært i vårt eie, og nå er vi tvunget til å selge, sier konsernsjefen.

Troms Kraft ønsket at partene skulle forhandle seg frem til en løsning, men ble saksøkt av Statkraft.

Les også: Statkraft krever kraftverk tilbake

Uavklart økonomi

De økonomiske konsekvensene av dommen er ikke avklart, ettersom vederlaget som Statkraft må betale for kraftverket ikke er fastsatt. Vederlaget skal fastsettes gjennom forhandlinger mellom partene.

Dersom partene ikke kommer til enighet gjennom forhandlinger, vil vederlaget bli fastsatt ved voldgift.

– Salget av kraftverket vil gi en betydelig positiv resultateffekt for oss, ettersom vederlaget vil være vesentlig høyere enn bokført verdi av anlegget, sier Schei.

Troms Kraft vil drive Bardufoss kraftverk videre inntil salgsprisen er avklart.

Tilfreds

Statkraft er fornøyd med dommen.

- Vi er tilfreds med rettens konklusjoner. Det var nødvendig med rettslig avklaring fordi partene var fundamentalt uenige, sier konserndirektør Asbjørn Grundt i en pressemelding.

Dommen får ingen umiddelbar konsekvens for driften av kraftverket, ettersom partene har avtalt at Troms Kraft skal drive verket inntil innløsningssum er avklart og Statkraft har de nødvendige tillatelsene til å drive kraftverket

Les hele voldgiftsdommen her.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.