IT

Trommer sammen til it-dugnad

SAMMEN: På mandagens møte mellom it-minister Rigmor Aasrud (t.h.) og Microsoftsjef Hege Skryseth var samarbeid og ikke standardiseringskrangel som sto på dagsorden.
SAMMEN: På mandagens møte mellom it-minister Rigmor Aasrud (t.h.) og Microsoftsjef Hege Skryseth var samarbeid og ikke standardiseringskrangel som sto på dagsorden. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
27. jan. 2010 - 07:10

Etter å ha blitt pepret med suksesshistorier om vellykket omlegging til digitale løsninger hos Lånekassen og Skatteetaten, ønsker fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) at større deler av offentlig sektor satser på it.

– Også innen helsevesenet jobbes det med mye, som e-resept og automatisert frikort. Spørsmålet nå er ”Hvor er de neste satsingsområdene?”. Hvor er det mest gevinster å hente ved å sette i gang it-prosjekter, spør Aasrud.Søker private

Svaret søker hun hos Microsoft og en håndfull andre it-selskaper.

– Vi inviterer dem til en dugnad i arbeidet med å identifisere områder i stat og kommune som egner seg. Et selskap som Microsoft har jobbet mye med offentlig sektor og kan sitte med verdifulle erfaringer. Vi snakker om å samarbeide med seks-sju bedrifter. Det skal ikke være for mange hvis du skal få til de gode samtalene, sier statsråden.Dugnad

Tirsdag møtte hun ledelsen i Microsoft Norge, som gir uttrykk for å ville være med på en dugnad. De siste årene har regjeringen jobbet iherdig for at offentlig sektor skal redusere sin avhengighet av dette selskapets løsninger og lisenskostnader.

– Vi har ikke snakket om Microsoft og lisenser i dag, men om å se de digitale mulighetene, sier administrerende direktør Hege Skryseth.

– Vi må være med på en slik større dugnad etter flere års erfaring med offentlig sektor, sier hun.– Tiden er moden

Skryseth mener tiden er moden for å gå løs på saksbehandlingen i offentlig sektor. Innbyggerne skal ikke bare ha en digital inngangsport på nettet til en forvaltning der saksbehandlingen skjer manuelt på papir bak kulissene.

– Offentlig sektor bør ta tak i saksbehandlingsprosessene, der mye kan automatiseres, sier Skryseth.Starter nå

Aasrud satser ikke bare på en dugnadsinnsats. I tillegg er et statssekretærutvalg fra de fleste departementer satt sammen for å klekke ut hvor it-satsing kan gi mest effekt. Dette arbeidet starter opp i slutten av denne uken.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.