IT

Trommer sammen til it-dugnad

SAMMEN: På mandagens møte mellom it-minister Rigmor Aasrud (t.h.) og Microsoftsjef Hege Skryseth var samarbeid og ikke standardiseringskrangel som sto på dagsorden.
SAMMEN: På mandagens møte mellom it-minister Rigmor Aasrud (t.h.) og Microsoftsjef Hege Skryseth var samarbeid og ikke standardiseringskrangel som sto på dagsorden. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
27. jan. 2010 - 07:10

Etter å ha blitt pepret med suksesshistorier om vellykket omlegging til digitale løsninger hos Lånekassen og Skatteetaten, ønsker fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) at større deler av offentlig sektor satser på it.

– Også innen helsevesenet jobbes det med mye, som e-resept og automatisert frikort. Spørsmålet nå er ”Hvor er de neste satsingsområdene?”. Hvor er det mest gevinster å hente ved å sette i gang it-prosjekter, spør Aasrud.



Søker private

Svaret søker hun hos Microsoft og en håndfull andre it-selskaper.

– Vi inviterer dem til en dugnad i arbeidet med å identifisere områder i stat og kommune som egner seg. Et selskap som Microsoft har jobbet mye med offentlig sektor og kan sitte med verdifulle erfaringer. Vi snakker om å samarbeide med seks-sju bedrifter. Det skal ikke være for mange hvis du skal få til de gode samtalene, sier statsråden.



Dugnad

Tirsdag møtte hun ledelsen i Microsoft Norge, som gir uttrykk for å ville være med på en dugnad. De siste årene har regjeringen jobbet iherdig for at offentlig sektor skal redusere sin avhengighet av dette selskapets løsninger og lisenskostnader.

– Vi har ikke snakket om Microsoft og lisenser i dag, men om å se de digitale mulighetene, sier administrerende direktør Hege Skryseth.

– Vi må være med på en slik større dugnad etter flere års erfaring med offentlig sektor, sier hun.



– Tiden er moden

Skryseth mener tiden er moden for å gå løs på saksbehandlingen i offentlig sektor. Innbyggerne skal ikke bare ha en digital inngangsport på nettet til en forvaltning der saksbehandlingen skjer manuelt på papir bak kulissene.

– Offentlig sektor bør ta tak i saksbehandlingsprosessene, der mye kan automatiseres, sier Skryseth.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Starter nå

Aasrud satser ikke bare på en dugnadsinnsats. I tillegg er et statssekretærutvalg fra de fleste departementer satt sammen for å klekke ut hvor it-satsing kan gi mest effekt. Dette arbeidet starter opp i slutten av denne uken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.