NYHETER

Trollteam har utviklet egne metoder: Driver fjellsikring over hele landet

Jarle Skoglund
13. okt. 2005 - 08:56

- Kommunene er vår største oppdragsgiver, og grovt regnet utgjør veg-relaterte oppgaver halvparten av ordremassen, sier daglig leder Jon Kvam. I firmaet er det fire ansatte, alle med erfaring og ingen med høydeskrekk.

Kvam sier at han gjerne kunne ha tenkt seg flere oppgaver fra Statens vegvesen. - Det har vist seg svært, svært vanskelig å få innpass der, sier han og avslår samtidig å utdype akkurat det noe mer.Vestlandet

Da Våre Veger var på besøk på basen på Åndalsnes gjorde karene i Trollteam seg klare for å dra til Geiranger for å sette opp et steinspranggjerde i et rasutsatt område. De fleste veg-relaterte oppgavene er på Vestlandet, men i sommer hadde de en sikringsjobb i Kristiansand og skal også tilbake dit neste år. -Det har skjedd så mye i Møre og Romsdal dette året, at jeg ikke har hatt tid til sommerferie ennå, sier Kvam. Og siden kalenderen har bikket oktober og nærmer seg november, er nok toget gått for sommerferien i år.

Vinteren er roligere for denne typen virksomhet, og blir det mye snø kan det kanskje bli litt fri. Kvam forteller at det er mange tunge løft i denne jobben, og han liker best å ha med seg erfarne folk. "Unge jyplinger uten jobberfaring" unngår han helst.Sikrings-"paraplyer"

- I sommer hadde jeg med meg en veltrent 60-åring med klatreerfaring. Det gikk helt fint, sier han. Sikkerheten blir høyt prioritert. - Uten fokus på sikkerhet ville vi bokstavelig talt ikke ha overlevd i denne gesjeften, mener Kvam.

Firmaet har utviklet sin egen metode for boring fra tau, og har i tillegg lært seg små, egne tricks som er nyttige i vanskelig terreng. -Ellers benytter vi oss av tradisjonelle og moderne teknikker, som gjør det mulig å komme til over alt i for eksempel skredutsatte områder, forteller Kvam. Firmaet benytter seg av spesialrigger fra Alpene.

Firmaet importerer også sikrings-"paraplyer" fra Italia som skal forhindre snøskred i å bli utløst ved at de monteres i " løsne-området" for snøskred. Disse konstruksjonene kan også brukes til å holde på plass jord -og løsmasser i utsatt terreng, samt til flom-forebygging.>

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.