NETTARKIV

Trollmennene på Kongsvinger

STORT OG SMÅTT: Harddisker i alle størrelser, og de fleste andre datalagringsmedier, har en ting til felles; før eller siden kræsjer de. Da går veien ofte til Kongsvinger og Øyvind Nyland, avdelingsleder for data rekonstruksjon hos Ibas.
STORT OG SMÅTT: Harddisker i alle størrelser, og de fleste andre datalagringsmedier, har en ting til felles; før eller siden kræsjer de. Da går veien ofte til Kongsvinger og Øyvind Nyland, avdelingsleder for data rekonstruksjon hos Ibas.Bilde: Finn Halvorsen
Finn Halvorsen
25. sep. 2007 - 22:02

Tre viktige trinn

Første trinn

er å tilpasse utstyret til den enkelte harddisk. Basert på opplysninger fra produsenten og omfattende analyser, kan meget vanskelige problemer løses.

Det neste trinn

er fysisk å hente ut data fra den skadde disken. Den demonteres i et renrom, renses og platene merkes. Platene monteres så opp på en spesialmaskin som skanner hver enkelt overflate og plukker opp analoge signaler fra disken. Til slutt digitaliseres disse signalene og konverteres til lesbare data som lagres på det nye mediet. Kvaliteten på kopien avhenger av hvor alvorlig skadet originaldisken var.

Det siste trinnet

er å analysere kopien for å bestemme den logiske strukturen på partisjoner, filsystemer og filer. Når analysen er utført, gjenoppbygges filsystemet, og dataene blir tilgjengelig for brukeren igjen.

Tidslinje

1978

Grunnlagt som Instrumentbyrået AS: Reparasjon av instrumenter

1982

Datarekonstruksjon

1992

Datasletting

1995

Norman kjøper 50% av aksjene

1998

Åpner lab i Tyskland

1999

Åpner lab i England

1999

Norman kjøper alle aksjene

2001

Begynner med dataetterforskning

2002

Åpner laber i Singapore og Frankrike

2003

Åpner lab i Polen

2004

Fisjon med Norman ASA, Ibas noteres på Oslo Børs

2005

Kjøper Vogon International

2006

Ibas blir en del av Kroll Ontrack

2007

Åpner Kroll Ontrack Lab i Nederland

Kongsvinger: Ibas har tryllet frem data fra de mest maltrakterte harddisker i snart 30 år. For den uinnvidde oppfattes de ansatte som trollmenn.

– Vi kan ikke trylle. Får vi inne en harddisk som ser ut som om den har sittet i en dreiebenk, er slaget tapt. De dataene som en gang befant seg i dette sporet, er borte for alltid. Men vi er etter hvert blitt flinke til å rekonstruere og hente ut data som faktisk fremdeles ligger på harddisken, eller for så vidt i et hvilket som helt elektronisk lagringsmedium, sier Øyvind Nyland, avdelingsleder for data rekonstruksjon hos Ibas.Kontinuitet og kompetanse

Historien om Ibas er historien om gründerbedriften som vokste seg til et internasjonalt selskap og børsnotering i 2004, for så å bli kjøpt opp av amerikanske Kroll Ontrack i 2006.

Bedriften på Kongsvinger holder imidlertid fortsatt til i samme lokaler og har 40 ansatte. Her ligger kjernevirksomheten og den tekniske kompetansen. Staben består av høyt utdannede teknikere, ingeniører og sivilingeniører med inngående kunnskap om teorien bak alle ulike typer lagringsenheter, operativsystemer og applikasjoner. Erfaringsgrunnlaget er tuftet på rekonstruksjon av titusener av harddisker gjennom mer enn to desennier.

Nyland framhever også en stabil arbeidskraft som et konkurransefortrinn. Han er selv et eksempel i så måte – han startet i bedriften i 1984.

– I dagens arbeidsmarked med mangel på dyktige IT-folk opplever mange bedrifter i mer sentrale strøk stor gjennomtrekk. På et lite sted som Kongsvinger er vi ikke utsatt for dette på samme måte. Det er viktig for en bedrift som vår. Elektronikk og styresystemer, programmering og kjennskap til ulike operativsystemer kan man lære seg på skoler og universiteter. Men selve jobben må læres underveis, sier Nyland.

– Vi har ikke hatt nevneverdige vansker med å skaffe oss den kompetansen vi trenger. Mange lokale folk som har flyttet ut og skaffet seg utdanning og erfaring både nasjonalt og internasjonalt, søker ofte tilbake. Vi kjører også en del stipendprogrammer mot lokale ungdommer.Reparasjon via internett

Nyland sier at selve grunnprinsippene for datarekonstruksjon stort sett er de samme som tidligere.

– Vi må likevel kontinuerlig overvåke trender og ny datautvikling for å se hvor veien går videre. I den sammenheng er det en fordel å være en del av et større globalt selskap som Kroll Ontrack, sier Nyland.

Som et eksempel nevner han Remote Data Recovery (RDC). – Våre opprinnelige tjenester baserer seg på at jobben gjøres her på Kongsvinger. RDC er den raskeste løsningen for rekonstruksjon av tapte data og førstevalget for alle med dårlig tid. Så lenge du har tilgang til internett, kan vi rekonstruere tapte data 24 timer i døgnet, sju dager i uken, uansett hvor kunden befinner deg i verden. Forutsetningen er selvsagt at det dreier seg om logiske feil. Fysiske skader må vi nok dessverre fortsatt ta oss av her i huset, sier Nyland.PC-klinikk hos Elkjøp

Ibas har nylig inngått et samarbeid med Elkjøp om en PC-klinikk for gjenoppretting av tapte data. Kunden tar med seg PC-en sin til butikken, hvor den blir koblet til en fysisk maskinvareboks styrt av en PC. Slik kan private kunder få gjenopprettet sine data på en enklere måte enn ved å måtte ta ut harddisken og sende den til reparasjon på Kongsvinger. Men også dette gjelder kun logiske feil.

I løpet av året skal det etableres egne klinikker i alle de 50 aktuelle Elkjøp-butikkene. Prisen på gjenvinning av USB minnebrikker er 590 kroner og for harddisk 1290 kroner. Klinikkene vil håndtere slettede filer, korrupte filsystemer eller andre hendelige uhell med påfølgende tap av data.(undersak)

Datasletting like viktig

Datasletting kom på selskapets produktprogram ganske tidlig – allerede i 1992.

– Vi hadde selv behov for å slette våre kunders data på en kontrollert og dokumenterbar måte etter at datarekonstruksjonsarbeidene var sluttført. Våre kunder måtte kunne stole på at deres fortrolige data ikke kom på avveier hos oss, sier Nyland.

En av tre norske bedrifter sletter i dag data ved hjelp av formatering, viser en omfattende undersøkelse analysebyrået Visendi nylig har utført på vegne av Ibas og Norsis.

– Formatering fjerner ikke dataene, kun innholdsfortegnelsen. Med effektiv sletteprogramvare som for eksempel Ontrack Eraser slipper man å utsette eget og andres selskap for alvorlig sårbarhetsrisiko, sier Nyland.

Fysisk ødeleggelse er den mest brukte slettemetoden blant bedrifter som faktisk sletter data når datautstyr byttes ut. Profesjonell programvare får plass på topp tre listen over bedriftenes vanligste slettemetoder.

– Det er viktig å være klar over at verken formatering eller fysisk ødeleggelse sletter data fra maskinen, i motsetning til bruk av profesjonell sletteprogramvare. Dessuten er det et miljømessig viktig poeng at en løsning som Ontrack Eraser gjør at utstyret ikke trenger å ødelegges, men trygt kan gjenbrukes av skoler eller andre som har nytte av brukt datautstyr, sier Hans Berg hos Ibas.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.