ARKIVNYHETER

Troll utvides som planlagt.

EKSTRA MODUL: De nye komperessorene og den elktriske utsrustningen krever en ekstra modul på Troll plattformen. I tillegg kreves en utvidelse i kraftfordelingsanlegget på land.
EKSTRA MODUL: De nye komperessorene og den elktriske utsrustningen krever en ekstra modul på Troll plattformen. I tillegg kreves en utvidelse i kraftfordelingsanlegget på land. Bilde: Marit Hommedal/Statoil
Anders J. Steensen
20. sep. 2011 - 08:00

Ikke uventet var det Aibel som stakk av med denne kontrakten som ble utløst kort tid etter at OED ga klarsignal til ekstra kraftforsyning ut til Troll. Dette var mot NVEs anbefaling, men overordnede hensyn til olje og gassproduksjonen veide tyngre slik at kraften ble tilgjengelig.

HVDC Light

Kontraktverdien for den nye modulen og modifikasjonsarbeidene er på 2,7 milliarder kroner. Totalt skal Statoil bruke 11 milliarder kroner å sikre kapasitet og levetid på Troll A. Kompressorene på Troll A er på hver 40 MW og skal drives elektrisk. Overføringen fra land til plattformen er på likestrøm med ABBs HVDC Light. Selv om ordren for dette ikke er underskrevet enda, ligger det i kortene at Statoil ikke kommer til å endre på konseptet som ble installert og satt i drift i 2005.50 år til

Med det nye kompressorutstyret på plass kan Troll produsere inn til 120 millioner Sm 3 gass daglig, eller energi tilsvarende 1,3 TWh. Ved full produksjon produserer Troll da like mye energi som den samlede norske kraftproduksjonen i løpet av 100 dager. Når det nye utstyret er på plass og er kommet i produksjon i 2015 kan Troll A drive full produksjon fra til 2024, mens den deretter vil falle inntil reservoaret er å anse for tomt i 2063. Da har Troll produsert gass til Europa i 67 år, kan gå av med pensjon.

Planlagt lenge

Denne utvidelsen har ligget i kortene og er en del av PUD som ble godkjent så tidlig som 15. desember 1986. Troll fungerer i dag som Norges svinggassprodusent. Dev. at dersom andre felt må stenges ned over et kortene eller lengre tidsrom kan så vil produksjonen av gass på Troll sørge for at Norge opprettholder sine leveringsforpliktelser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.