OLJE OG GASS

Troll-stopp skaper uro

KAN SNU: Haga varsler en full gjennomgang av kraftsituasjonen i Midt-Norge for å slippe å bruke de mobile gasskraftverkene.
KAN SNU: Haga varsler en full gjennomgang av kraftsituasjonen i Midt-Norge for å slippe å bruke de mobile gasskraftverkene. Bilde: Jannicke Nilsen
Mona Strande
23. okt. 2007 - 08:41

Åslaug Haga stanset StatoilHydros plan om økt gassproduksjon fra Troll-feltet fordi hun mente satsingen ville bremse fremtidig oljeuttak fra feltet.

Nå reiser både økonomer og miljøbevegelse spørsmål ved statsrådens vurdering, ifølge Dagens Næringsliv.

- En dårlig sak

- Olje som blir utvunnet, blir brent ett eller annet sted i verden og blir dermed CO 2 i atmosfæren. Om oljen blir i grunnen til evig tid, blir det jo ingen klimabelastning, sier professor Michael Hoel ved Universitetet i Oslo, som uttaler seg ut fra et miljøperspektiv.

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, er også urolig over Hagas avgjørelse:

- Dersom beslutningen om å bremse gassutvinning her for å ta opp mer olje demper presset på kontroversielle utbygginger i Nord-Norge, kan det være bra for miljøet. Men dette tviler jeg på. Da er det en dårlig sak å presse frem økt oljeutvinning fra Troll, sier han til DN.

Stor EU-interesse

EU har flere ganger signalisert sin interesse for mer norsk gass for forsyningssikkerhetens skyld, og for å slippe og være så avhengige av leveranser fra Russland.

- Jeg er spesielt oppmuntret av den antatte økningen i gassforsyningen fra norsk sokkel, sa EUs energikommisær Andris Piebalgs da han besøkte Norge i juni.

StatoilHydros informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad sier til DN at Hagas beslutning fredag utløste langt flere henvendelser fra europeiske medier og institusjoner enn fra norsk presse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.