Troll-stopp skaper uro

KAN SNU: Haga varsler en full gjennomgang av kraftsituasjonen i Midt-Norge for å slippe å bruke de mobile gasskraftverkene.
KAN SNU: Haga varsler en full gjennomgang av kraftsituasjonen i Midt-Norge for å slippe å bruke de mobile gasskraftverkene. (Bilde: Jannicke Nilsen)

Åslaug Haga stanset StatoilHydros plan om økt gassproduksjon fra Troll-feltet fordi hun mente satsingen ville bremse fremtidig oljeuttak fra feltet.

Nå reiser både økonomer og miljøbevegelse spørsmål ved statsrådens vurdering, ifølge Dagens Næringsliv.

- En dårlig sak

- Olje som blir utvunnet, blir brent ett eller annet sted i verden og blir dermed CO 2 i atmosfæren. Om oljen blir i grunnen til evig tid, blir det jo ingen klimabelastning, sier professor Michael Hoel ved Universitetet i Oslo, som uttaler seg ut fra et miljøperspektiv.

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, er også urolig over Hagas avgjørelse:

- Dersom beslutningen om å bremse gassutvinning her for å ta opp mer olje demper presset på kontroversielle utbygginger i Nord-Norge, kan det være bra for miljøet. Men dette tviler jeg på. Da er det en dårlig sak å presse frem økt oljeutvinning fra Troll, sier han til DN.

Stor EU-interesse

EU har flere ganger signalisert sin interesse for mer norsk gass for forsyningssikkerhetens skyld, og for å slippe og være så avhengige av leveranser fra Russland.

- Jeg er spesielt oppmuntret av den antatte økningen i gassforsyningen fra norsk sokkel, sa EUs energikommisær Andris Piebalgs da han besøkte Norge i juni.

StatoilHydros informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad sier til DN at Hagas beslutning fredag utløste langt flere henvendelser fra europeiske medier og institusjoner enn fra norsk presse.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå